Mattrygghet
Her i landet kan vi regne med at maten vi spiser i hovedsak er trygg, men endrede spisevaner, globalisering og klimaendringer medfører økt risiko for spredning av smitte fra mat.
En av forutsetningene for at maten skal være trygg er at vi tenker helkjede: fra jord og fjord via fôr til dyr og videre til mat.
Dyrehelse og human helse henger nøye sammen. Veterinærinstituttet har gjennom mange år utført diagnostikk og forsket på ulike smittestoff, biotoksiner og genmodifiserte organismer (GMO) knyttet til denne kjeden og matprodukter.
I en globalisert verden med økt import og et klima i endring, samt krav om økt resirkulering av biologiske ressurser, er det imidlertid utfordringer for mattryggheten. Endrete spisevaner i befolkningen, samt flere eldre og personer med nedsatt immunforsvar, er også forhold vi må ta hensyn til i denne sammenheng.
Smittestoffer som kan gi sykdom kan overføres gjennom maten vi spiser. Det gjelder mat som kommer fra dyr (kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter), men også via drikkevann, frukt og grønnsaker som har blitt forurenset av smittestoff fra gjødsel eller kloakk. Miljøgifter, biotoksiner og andre uønskede stoffer som kan ende opp i maten er også en utfordring.
Referanselaboratorium
Veterinærinstituttet er Nasjonalt Referanselaboratorium (NRL) for en rekke smittestoffer og biotoksiner som kan finnes i mat. Veterinærinstituttets oppgave er også å ha forskningsbasert kunnskap på områdene og være rådgiver for forvaltningsmyndighetene.
Sykdom og agens
- Algetoksiner
- Campylobacter
- Cryptosporidium
- Cyanotoksiner/mikrocystiner
- Giardia duodenalis
- Hundens dvergbendelmark – Echinococcus granulosus sensu lato
- Kveis
- Listeria
- Mjøldrøye (Claviceps sp.)
- Norovirus
- Revens dvergbandorm (Echinococcus multilocularis)
- Salmonella
- Shigella
- Staphylococcus aureus - matforgifting
- Verotoksinproduserande E. coli (VTEC/STEC)
- Yersinia enterocolitica (yersiniose)
Rapporter
- Patogene Yersinia enterocolitica i spiseferdige næringsmidler og hele spiseferdige vegetabiler
- Report on the Norwegian-Mongolian mission NOR-MON-HEALTH
- Radioaktivitet i villrein, elg og hjort fra Nordfjella høsten 2017
- Radioaktivitet i beitevekster høsten 2018
- Forekomst og effekter av mikroplast i dyr langs kysten
Forskningsprosjekt
- VEG-i-TRADE: Impact of climate change and globalisation on safety of fresh produce – governing a supply chain of uncompromised food sovereignty.
- ShellFeed
- RADAR - Risiko og sykdomsregnskap for antibiotikaresistens
- iNOBox - A Technololgy- and Market-driven Innovation e-Toolbox towards a Sustainable, Competitive and Science-based Agri-Food Industry in Norway
- Effektiv produksjon av muggfritt pinnekjøtt og spekemat
- Co-extra - GM and non-GM supply chains: their co-existence and traceability
- Bio-farming for bioactive compounds
- Bekjempelse mort i Bymarka
- AGRISPACE - Samfunn, areal og sted: Utfordringer og muligheter for produksjon og innovasjon i landbruksbaserte verdikjeder
Nyheter
- Oppdatert kunnskap og status om antibiotikaresistens- og forbruk
- Oppdateringer om det nasjonale utbruddet av Salmonella Agona
- Nytt prosjekt for sunn, trygg og smart «high-tech»-mat
- Ny rapport: Helseovervåkingsprogrammet for hjortevilt og moskus (HOP) 2018
- Ny kalkulator for berekning av Listeria i laks og sushi
- Norsk storfe har lav forekomst av E. coli som kan gi alvorlig sykdom hos mennesker
- Lite Shiga toksin-produserende E. coli i norske kjøttvarer viser ny kartlegging
- Listeria påvist i rakfisk
- Listeria påvist i rakfisk
- Lave nivåer av radioaktivitet i villrein, elg og hjort fra Nordfjella
- Lav forekomst av E. coli og Salmonella i friske spiseklare vegetabiler
- Funn av genmodifisert ris og mais i Norge i 2015
- DNA-analyser bekrefter at Eksotisk miks var årsaken til salmonellautbrudd
- Disputas -risikofaktorer for antibiotikaresistens i norsk kylling
- Bærekraftig kornproduksjon gir mindre muggsoppgifter