I 2022 vart 17 584 hjortedyr testa for skrantesjuke. Veterinærinstituttet og NINA har samarbeidd om å utføra det praktiske arbeidet på oppdrag frå Mattilsynet og Miljødirektoratet.
Overvåkingsprogrammet for fôr og fôrmidler til landdyr i 2022 viser at, som tidligere år, var nivåene med muggsoppgifter (mykotoksiner) høyere i havre enn i bygg og rug. Nivået av DON (deoksynivalenol) i havre var det laveste siden Veterinærinstituttets årlige analyser startet i 2002.
Det er ingen grunn til å tro at norsk beitegress, eller norske og importerte frøvarer inneholder invaderende arter av endofytter som kan true dyrehelse og velferd. Et prosjekt har undersøkt dette fordi problemet har vist seg i noen andre land.
Torsdag 27. april overleverte Veterinærinstituttet sin årlige statusrapport for dyrehelsen og dyrevelferden i Norge til Mattilsynet. Dyrehelserapporten 2022 viser at det står bra til med helsen hos norske dyr. Likevel var det i 2022 utbrudd av flere sykdommer man trodde vi hadde blitt kvitt i Norge. Opptak fra lanseringen er lagt inn i denne saken.
Fugleinfluensa har fått fotfeste i Norge og hele Europa, og har hatt store konsekvenser både for dyr og mennesker. Situasjonen krever beredskap året rundt og et stort apparat er i sving for å forebygge fremtidige utbrudd.
Veterinærinstituttet har i løpet av august påvist harepest (tularemi) hos fem harer. Tre av harene kom fra Østfold og Follo, én fra Dovre og én fra Stor-Elvdal.
Forskere ved Veterinærinstituttet har de siste årene jobbet med å finne biomarkører som kan avsløre sykdom hos laks og andre dyr. Dette har gitt resultater, spesielt for en laksesykdom.
Det er påvist afrikansk svinepest hos villsvin i Sverige. Dette er første gang sykdommen påvises i Norden – noe som øker bevisstheten enda mer rundt den alvorlige svinesykdommen i Norge.
Mattilsynet og Folkehelseinstituttet melder om nye sykdomstilfeller i det pågående utbruddet med E. coli O26:H11, som startet i sommer. Mistanken peker mot hamburgere.