Produksjonsområdene 3 fra Karmøy til Sotra og 4 fra Nord Hordaland til Stadt er i kategorien med høyest sannsynlig dødelighet av villaks forårsaket av lakselus. Områdene 2, 5, 6, 7 og 8 ligger i den mellomste kategorien, mens de resterende seks områdene er vurdert til å ha lav sannsynlig dødelighet.
Frisk fisk! I dag 23. november, etter over 40 år med smitte av Gyrodactylus salaris, kunne Mattilsynet friskmelde elvene i Skibotnregionen i Troms og Finnmark. De siste prøvene av lakseyngelen som Veterinærinstituttet har undersøkt viser at elvene nå er fri for den fryktede lakseparasitten. Se også videointervju i sak.
I forbindelse med et prosjekt finansiert av NORAD, har Veterinærinstituttet denne uken bistått Folkehelseinstituttet (FHI) som holdt tre dagers kurs i Lilongwe i Malawi for ansatte ved Folkehelseinstituttet (PHIM) og Veterinærinstituttet (CVL). Deltakerne lærte hvordan jobbe med høyrisikoagens på laboratoriet, for å hindre smitte av arbeidstakere, samt utilsiktet utslipp til miljøet og resten av samfunnet (biotrygghet). De lærte også hvordan forhindre at personer med kriminelle hensikt får tilgang til slike agens, som oppbevares i laboratoriet (biosikkerhet).
Klima i endring påvirker dyrene i arktiske økosystemer. På Svalbard samarbeider forskere fra ulike prosjekter om å samle mest mulig kunnskap fra rein som blir felt til forskningsformål. Spørsmålene de søker svar på er mange og samarbeidet går på tvers av både institusjoner og landegrenser.
Veterinærinstituttets lakselusmodell er videreutviklet med data fra flere ulike kilder. Dette er én av flere modeller som benyttes i Trafikklyssystemet for beregning av dødelighet hos villaks som følge av lakselus fra oppdrett.
Veterinærinstituttet skal delta i et prosjekt for å utvikle bedre kunnskap og effektive tiltak mot sykdomsfremkallende bakterier og virus i resirkulerende akvakulturanlegg (RAS).
Veterinærinstituttets laboratorier er bemannet alle arbeidsdager i julen. Vær imidlertid oppmerksom på at i julen kan postgangen ta lengre tid enn vanlig.
Våren 2022 oppstod det utbrudd av alvorlig sykdom hos en tamreinflokk på vinterbeite på Helgelandskysten. I løpet av tre måneder døde 128 dyr og mange simler aborterte. Rapporten oppsummerer arbeidet med sykdomsoppklaring og grunnlaget for diagnosen akutt kobberforgiftning.
Veterinærinstituttet har varslet Mattilsynet om at det er påvist tuberkulose på en melkeku i Rogaland som ble slaktet i november. Instituttet har analysert prøver som bekreftet mistanken om sykdommen.