Lave nivåer av viktige muggsoppgifter i korn og fôr i 2022

Overvåkingsprogrammet for fôr og fôrmidler til landdyr i 2022 viser at, som tidligere år, var nivåene med muggsoppgifter (mykotoksiner) høyere i havre enn i bygg og rug. Nivået av DON (deoksynivalenol) i havre var det laveste siden Veterinærinstituttets årlige analyser startet i 2002.

Konsentrasjonene av DON og T-2- og HT-2-toksin var, også i havre, gjennomgående betryggende lave. T-2 og HT-2 er mykotoksiner som produseres av ulike muggsopper av arten Fusarium. Imidlertid var DON-nivået noe høyere i Midt-Norge enn i Sørøst-Norge. Dette har antakelig sammenheng med en fuktig vekstsesong i Midt-Norge, mens sesongen var tørrere i Sørøst. Nivåene av T-2 og HT-2 toksin var under gjennomsnittskonsentrasjonene fra det siste tiåret, men én havreprøve var over anbefalt grense.

I gårdsblandet fôr til gris var det til dels svært høye nivåer av lagringsmuggsopp og gjærsopp. Nivået av sopp indikerte redusert hygienisk kvalitet i flere av prøvene.   

Overvåkingsprogrammet for fôr og fôrmidler til landdyr i 2022, som ble gjennomført på oppdrag fra Mattilsynet, omfattet mykotoksiner av potensiell betydning i havre, bygg, rug, mais, samt i kraftfôr og gårdsblandet fôr til gris. I tillegg ble bygg og rug undersøkt for meldrøye (Claviceps purpurea), og gårdsblandet fôr undersøkt for diverse sopp, samt Salmonella.

→ Les hele rapporten her.

Kontaktperson:

Aksel Bernhoft

Seniorforsker, veterinær/toksikolog, fôrtrygghetsansvarlig
Vis telefonnummer
Send e-post

Del artikkel