Fôrtrygghet
Veterinærinstituttet undersøker råvarer til dyrefôr og ferdig dyrefôr for innhold av sopp og mykotoksiner og av og til også for sykdomsfremkallende bakterier på oppdrag fra Mattilsynet.
Formålet med prosjektet er å overvåke den hygieniske tilstanden og forekomsten av skadelige stoffer i fôr og fôrråvarer som kan være av betydning for helsen til dyra eller mennesker gjennom konsum av animalske produkter.
2023
Overvåkingsprogrammet for fôr og fôrmidler i 2023 omfattet mykotoksiner av potensiell betydning i havre, bygg, rug, mais, samt i kraftfôr til gris og fjørfe. I tillegg ble bygg og rug undersøkt for meldrøye (Claviceps purpurea),
Med unntak av en prøve av havre som inneholdt for høyt innhold av T-2+HT-2, ligger alle resultater innenfor fastsatte eller veiledende grenseverdier.
Last ned rapporten
- Feed safety 2023 (pdf 1mb)
Eldre rapporter
- Feed safety 2022 (pdf 1mb)
- Feed safety 2021 (pdf 1mb)
- Feed safety 2020 (pdf 1mb)
- Feed safety 2019 (pdf 1005kb)
- Smittemessige konsekvenser av økt grovfôrimport i 2018 (pdf 864kb)
- Feed safety 2018 (pdf 1mb)
- Feed safety 2017 (pdf 1mb)
- Feed safety 2016 (pdf 1mb)
- Feed safety 2015 (pdf 2mb)
- Feed safety 2014 (pdf 756kb)
- Feed safety 2013 (in Norwegian) (pdf 5mb)
- Tilleggsrapport 2013: Salmonella i importert hundesnacks (pdf 326kb)
- Feed safety 2012 (in Norwegian) (pdf 852kb)