ElgMark

Jaktsesongen 2022 ble hundens dvergbendelmark, Echinococcus canadensis G10, påvist hos en elg felt i Stor-Elvdal. Dette var den første påvisningen hos elg i Norge.

shutterstock_2elg web010323255.jpg
Illustrasjonsfoto: Shutterstock.

I jaktsesongen 2023 ble fire nye tilfeller påvist i Røros (1) og Åmot (3) kommuner. Prosjektet «ElgMark» kjøres med et mål om å øke oppmerksomheten om parasitten i et større område, og for å støtte innsendingen av prøver fra elg i jaktsesongen 2024. Ved å innhente flere prøver, vil vi kunne øke kunnskapen om parasittens utbredelse i Norge – og ikke minst få et inntrykk av de helsemessige effektene parasittinfeksjonen har på elgen.

«ElgMark» er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Høgskolen i Innlandet (Evenstad) og Mattilsynet. Fire fylkeskommuner og 38 kommuner har bidratt med viltfondsmidler til prosjektet.

Last ned innsendingsskjema her

Informasjon til jegere

Prosjektleder

Malin Rokseth Reiten

 

  • Varsling ved mistanke om funn

    Funn av parasitten er meldepliktig til Mattilsynet.

    Ved funn av mistenkelige forandringer i lunger og/eller lever hos elg er det ønskelig at Mattilsynet kontaktes for en vurdering. Som jeger er det viktig at du tar gode bilder av forandringene i lunger og/eller lever. Disse vil hjelpe Mattilsynets veterinær i vurderingen av forandringene.

    Ta kontakt med sentralbordet (22 40 00 00) i åpningstidene (09.00–11.00 og 12.00–15.00 (hverdager)). Du vil deretter bli satt over til veterinær tilhørende ditt lokalkontor. Mattilsynet vil deretter vurdere om forandringene bekrefter mistanken og godkjenne innsending til Veterinærinstituttet.

  • Hvordan ser parasitten ut hos elg?
    PA020005.JPG
    En gjennomskåret parasittblære i lungevev. Blæren er fylt med en blank væske og har en hvit kapsel som løsner lett fra omkringliggende lungevev. Foto: Veterinærinstituttet.
    20230927_123353 foto MT.jpg
    Bildet viser en lunge med flere spredte parasittblærer. Blærene kan bli flere centimeter i diameter og vil kjennes spente ut faste ut. Når blærene er i overflaten av lungevevet kan oversiden av blæren være blank og glatt som her på bildet. Foto: Mattilsynet Glåmdal og Østerdalen

    Parasitten danner blærer i lunger og lever. I lungene kan det være få eller mange blærer, og de kan finnes spredt i lungevevet. Blærene kan variere i størrelse. De er væskefylte og kan derfor bule fram på overflaten av lungene, og kan kjennes spente ut.

    Ved gjennomskjæring er blærene fylt av en gjennomsiktig, blank væske med små, hvite fnokker. Blæreveggen er noen millimeter tykk og løsner lett fra lungevevet omkring.

    Hvordan blærene ser ut i leveren har vi foreløpig lite kunnskap om. I leveren på bildet er blærene i veldig varierende størrelse, de har en tykk vegg og sitter tett i tett. De mangler den karakteristiske blærekapselen som ses på bildene av lungene. Det er uklart om det er individuelle forskjeller i hvordan blærer utvikler seg. Det er derfor nødvendig med innsending av flere levere for å konkludere.

  • Hvordan sende inn organer?

    Når Mattilsynet har godkjent organene for innsending til Veterinærinstituttet kan jeger selv sende pakken. Jeger må ikke levere organene til nærmeste Mattilsynet-kontor.

    Dersom mulig, send hele lungen og/eller leveren.

    Pakk organene tilstrekkelig inn slik at lekkasje unngås, og pakk i en papp- eller isoporkasse.

    OBS! Det er viktig at utfylt innsendingsskjema følger med i pakken.

    Innsending av pakken er kostnadsfritt for jeger og belastes prosjektet.

    For retursending, kan du bestille returkode her. Denne koden brukes hos posten for å sende pakken. Postkontoret vil, basert på denne kode, skrive ut returlapp med nødvendig informasjon og sende pakken med ekspress over natt til Veterinærinstituttet på Ås.

  • Diagnostikk og prøvesvar

    Hos Veterinærinstituttet vil organene undersøkes på en obduksjonssal av en viltpatolog. Blærer med innhold vil sendes til en parasittolog for undersøkelse. PCR-undersøkelse av blæreveggen er nødvendig for å stille korrekt diagnose.

    Prøvesvaret sendes ut når dette er klart. Både Mattilsynet og jeger vil motta dette per epost.

to elgkuer i en skog
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Les mer om hundens dvergbendelmark, Echinococcus granulosus, her

Se ofte stilte spørsmål og svar

Forskninginformasjon

Start
2024-06-01
Slutt
2025-02-15
Prosjektnummer
32109
Status
Pågående
Finansiering
Andre Forskningsprosjekter
Forskningsområder
Parasittologi, Patologi, Epidemiologi, Molekylærbiologi, Vilthelse