Arne Holst-Jensen
Seksjonsleder forskningsgruppe mattrygghet og dyrehelse, Forskning mattrygghet og dyrehelse
Presentasjon
Faglige interesser: Bærekraftige matsystemer, nasjonal matberedskap, GMO, molekylære metoder, mikrobiologi, økosystemforståelse, En Helse, mattrygghet, mikrobiom, bioteknologi, genteknologi, regelverk, personalutvikling.
Bakgrunn fra UiO, med doktorgrad og postdok i skjæringen mellom økologi, molekylærbiologi, bioinformatikk og taksonomi, med særlig fokus på samspillet sopp/planter.
På VI siden 1998, med fagansvar for GMO fram til 2015. Tildelt VIs forskningspris i 2017. Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet på VI 2017-2019. Seksjonsleder for forskning, mattrygghet og dyrehelse siden 2019. Regionkontoret i Tromsø, med særlig ansvar for arktiske problemstillinger inkl. matberedskap og Reinhelsetjenesten er organisatorisk en del av denne seksjonen.
Erfaringsbakgrunn som omfatter koordinering og deltakelse i EU-prosjekter siden 1999, ledelse av europeisk og internasjonalt standardiseringsarbeid for GMO-påvisning (CEN og ISO; 1999-2006), teknisk bedømmer for SWEDAC (3 år), og medlem av Bioteknologirådet (tidligere Bioteknologinemnda) 2014-2023. Medlem i genteknologiutvalget som leverte NOU 2023:18 om genteknologiloven "Genteknologi i en bærekraftig fremtid" i juni 2023.
Forskningsprosjekter
Rapporter
- Veterinærfaglige krav ved oppstalling av utvalgte dyregrupper regulert under CITES og forskrift om fremmede organismer
- Antimikrobiell resistens hos dyr og i mat - status i Norge i 2020
- Smitte mellom oppdrettsfisk og villfisk: Kunnskapsstatus og risikovurdering
- Genmodifisering i mat, fôr og såvarer 2017
- Genmodifisering i mat, fôr og såvarer 2016
- Tilsyn med genmodifisering i næringsmidler, fôrvarer og såvarer 2014
- Tilsyn med genmodifisering i såvarer, fôrvarer og næringsmidler 2013
- Kan utilsiktede utslipp av genmodifiserte mikroorganismer utgjøre en risiko for miljø og helse?
- Tilsyn med genmodifisering i såvarer, fôrvarer og næringsmidler 2012
- Tilsyn med genmodifisering i såvarer, fôrvarer og næringsmidler 2011
- Molekylærbiologisk deteksjon av genmodifisert sebrafisk (Glofish)
- Genmodifisering i mat, fôr og såvarer 2019
- Genmodifisering i mat, fôr og såvarer 2018
- Antimikrobiell resistens hos dyr og i mat - status i Norge i 2020
Vitenskapelige artikler
- GMO-regler må ikke få stoppe utviklingen av avanserte terapier
- På tide å åpne for genteknologi i norsk matproduksjon
- Uetisk å la være å satse på genteknologi
- Mer faglighet fra naturbevegelsen, takk
- Hurra, jeg er blitt genmodifisert!
- Et bærekrafts- og helseeksperiment
- Paradokser og dilemmaer
- Relevant for hele landet
- Mikrober på elitenivå
- A novel governance framework for GMO : a tiered, more flexible regulation for GMOs would help to stimulate innovation and public debate