Vaksinasjon av sau og storfe mot blåtungevirus

Veterinærinstituttet har samlet informasjon om vaksiner mot blåtunge, i forbindelse med vurderinger som nå gjøres i husdyrnæringen. Mattilsynet tillater vaksinasjon av holdte drøvtyggere mot blåtungevirus av serotype 3 i enkelte områder av landet, der risikoen for smitte antas å være størst.

Sau med symptomer på blåtunge. Foto: Marie Myklatun Krosness
Sau med symptomer på blåtunge. Foto: Marie Myklatun Krosness, Veterinærinstituttet

Vaksinasjon er frivillig og dyreeier må dekke kostnadene. Les om vaksinering mot blåtunge på Mattilsynets nettsider.

Det finnes tre ulike vaksiner mot blåtungevirus av serotype 3. Disse har ikke markedsføringstillatelse, men den enkelte veterinær kan søke om godkjenningsfritak. Vaksinering skal journalføres på individnivå i dyreholdjournalen hos bonden, og veterinær må rapportere bruk til Mattilsynet.

De tre vaksinene er:

  • BULTAVO 3 fra Boehringer Ingelheim
  • BLUEVAC-3 fra CZ Vaccines
  • Syvazul BTV 3 fra Laboratorios Syva

Vaksinene inneholder hele, inaktiverte blåtungevirus av serotype 3 med adjuvans, og vil ikke utgjøre noen smittefare. Smittede dyr vil ikke kunne skilles serologisk fra vaksinerte dyr, men vaksinasjon vil ikke påvirke PCR-diagnostikken som brukes for å påvise selve viruset.  

Beskytter mot alvorlig sykdom og død

Vaksinene har ikke markedsføringstillatelse, og det finnes mindre dokumentasjon for dem enn for andre vaksiner. Siden vaksinene foreløpig bare har blitt benyttet i en relativt kort periode, er også erfaringene fra felt mer begrenset. Vaksinene vil kunne gi beskyttelse mot alvorlig sykdom og død. Vaksinasjon kan også gjøre at dyra har mindre virus i blod, og at perioden med virus i blod blir kortere. Vaksinerte dyr kan likevel smittes og spre smitten videre. Det er også rapportert om kliniske tegn og død hos vaksinerte dyr. Effekt av vaksinasjon kan variere avhengig av dyrets individuelle respons på vaksinen. Ikke alle vaksinene er angitt å være testet til storfe, og de er ikke testet på hanndyr i avl. Rapporter fra andre land tyder på at vaksinene er trygge og godt tolerert av sau og storfe. Vaksinene har ingen tilbakeholdelsestid.

Grunnvaksinasjon består ifølge produsent av en eller to doser, og kan gis fra en, to eller tre måneders alder, avhengig av vaksine og art. Produsenter av de aktuelle vaksinene angir at beskyttelse skal inntre fra 21-28 dager etter grunnvaksinasjon. Varighet av beskyttelse er ikke kjent, men for en av vaksinene er det oppgitt at revaksinasjon skal utføres årlig. Vaksinasjon bør planlegges slik at dyra har beskyttelse i den perioden de forventes utsatt for smitte.

Det er lagt opp til frivillig vaksinasjon i mange europeiske land. Det er usikkert hvor mange dyr i Europa som er vaksinert så langt, men anslag fra Nederland tyder på at rundt 90-95% av sauepopulasjonen ble vaksinert i 2024.

Du finner spørsmål og svar om vaksinering mot blåtunge i Norge på Veterinærinstituttets nettsider her.

Les mer om frivillig vaksinering mot blåtunge i risikoområder på Animalias nettsider. 

Del artikkel