Suksessfull parasittbekjempelse i Driva-vassdraget gir håp for fremtidig laks

Etter tre år med intens innsats for å bekjempe den laksedrepende parasitten Gyrodactylus salaris i Driva-vassdraget i Møre og Romsdal, gjenstår friskmelding og gjenoppbygging av laksestammene. Undersøkelsene de neste årene vil vise om parasitten endelig er utryddet. 

Rotenonbehandling av avsnørt flomløp hvor det forrige år ble funnet laksunger. Foto: Tommy Larsen
Rotenonbehandling av avsnørt flomløp hvor det forrige år ble funnet laksunger. Foto: Tommy Larsen

– I år har det vært en mer normal værsituasjon og stabil vannføring som ga oss større forutsigbarhet i behandlingen. Dette har gjort det mindre arbeidskrevende å sikre riktig dosering av kjemikaliene vi bruker for å utrydde parasitten, samt enklere å behandle alle områder der det kan finnes fisk og yngel, sier Helge Bardal ved Veterinærinstituttet, prosjektleder for behandlingen av Driva-regionen.

Tidligere år har ekstremvær, som flom og store vannmengder, skapt utfordringer for arbeidet. I fjor ble det også gjennomført behandling med klor ovenfor fiskesperra, i øvre deler av Driva. Selv om man etter dette ikke lenger kunne påvise parasitten på miljø-DNA, var det fortsatt lakseunger i elva overfor sperra, og en ny runde med behandling ble vurdert som nødvendig.

Behandlingen delt i to operasjoner

I juli i år startet den største behandlingsoperasjonen, som dekket hele strekningen fra Magalaupet i Oppdal til munning i fjorden på Sunndalsøra, inkludert sideelva Grøvu. Arbeidet ble delt i to operasjoner, hvor elva ovenfor sperra ble klorbehandlet i juli, og elva nedenfor sperra ble klorbehandlet i august, og rotenon i sideområder.

– Å behandle en så stor elvestrekning og sikre å slå ut eventuelle gjenværende parasitter, har vært utfordrende, men erfaring, kunnskap og bruk av en kombinasjon av klor og rotenon i behandlingen mot parasitten har elvestrekkene blitt grundig behandlet. Så langt tyder alt på at behandlingen har vært effektiv, forteller Bardal videre.

Friskmeldingsprogram og gjenoppbygging neste

Men jobben er ikke over. Nå skal et friskmeldingsprogram gjennomføres, ledet av Veterinærinstituttet på vegne av Mattilsynet. Dette programmet vil pågå over de neste fem årene, før regionen eventuelt kan erklæres fri for parasitten. Parallelt settes det inn store ressurser på å gjenoppbygge lakse- og sjøørretstammene i alle behandlete elver i regionen. Allerede i september vil 380 000 lakseyngel bli satt ut, og i årene som kommer vil det tilbakeføres materiale fra genbankene, totalt tre millioner fisk/øyerogn settes ut i de behandlete elvene hvert år.

–Dette prosjektet markerer et stort steg mot sunn og frisk laks og en fremtid der laksen igjen kan trives i Driva-vassdraget, avslutter Bardal.

Prosjektet er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Statsforvalteren, Miljødirektoratet, Mattilsynet, NINA, NIVA, berørte kommuner, og en rekke lokale fiskeforeninger og frivillige.

Les relaterte saker (vetinst.no):

Slik blir gyrobekjempelsen i Driva i 2024 

Ny påvisning av Gyrodactylus salaris på laks i Driva-regionen 

Slik fortsetter bekjempelsen av lakseparasitten G. salaris i Driva-regionen i 2023 

Fremmede dyr, planter og parasitter koster Norge opp mot fire milliarder – hvert år

Del artikkel