Slik blir gyrobekjempelsen i Driva i 2024

Det er ikke påvist G. salaris i Driva etter bekjempelsen i 2023. Det er likevel en usikkerhet hvorvidt parasitten  fremdeles finnes overfor fiskesperren. Det er derfor vedtatt å gjennomføre supplerende behandling med klor i Driva elv i 2024.

Etter to behandlingsrunder mot Gyrodactylus salaris i Drivaregionen i 2022 og 2023 er det behov for supplerende tiltak for å sikre at regionen er fri for parasitten. Det er ikke rom for en eneste overlevende parasitt dersom man skal lykkes med å frigjøre Drivaregionens vassdrag for parasitten og friskmelde smitteregionen. 

Omfanget av de supplerende behandlingene i 2024 inkluderer mesteparten av lakseførende strekning ovenfor og nedenfor sperra. Nytt av året er at strekningen fra Lønset til fiskesperra, inkludert Grøvu, inkluderes i klorbehandlingen.

For å sikre et best mulig utgangspunkt før regionen går inn i friskmeldingsperioden, har Miljødirektoratet godkjent de siste planer fra Veterinærinstituttet og Gyroklor-prosjektet (NIVA/NINA).

Behandlingsplan 2024

Eventuelle laks/hybrider ovenfor sperra vil i år være over sju år gamle (7+). Målet er å eksponere

eventuelle verter for G. salaris ovenfor sperra (laks og/eller hybrider) med behandlende dose av klor. Tiltakene ovenfor sperra begrenser seg til sentrale lakseførende deler av vassdraget.

Nedenfor sperra er målet å eksponere all laks og hybrider, i hovedelv og sentrale strekninger i de største sideelver/bekker, for behandlende dose av klor. Rotenon vil i tillegg bli brukt langs elva i områder som kan ha midlertidige opphold av laksunger.

Gjennomføring av supplerende tiltak vil pågå i tidsrommet 15. juli – 21. august. Litldalselva er ikke inkludert i årets behandling.

Under bekjempelsesaksjonen vil det som vanlig bli gjort løpende justeringer på behandlingsplaner, og planer for behandling i det periferi behandlingsområdet kan endres ut fra vannføringer og funn av laksunger. Det vil i behandlingsperioden være fra 20 til 35 personer som jobber med bekjempelsen.

Veterinærinstituttet er nasjonalt kompetansesenter for bekjempelsen av lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Prosjektet er en del av prosjektporteføljen for Miljødirektoratet knyttet til gyrobekjempelse i Norge. 

Les tidligere saker om behandling av Driva

Slik fortsetter bekjempelsen av lakseparasitten G. salaris i Driva-regionen i 2023

Andre runde av bekjempelse av lakseparasitt

Nå fjernes lakseparasitt med klor for første gang

Del artikkel