Sauesykdommen mædi ikke påvist i Norge i 2021

Denne saken er eldre enn to år

I overvåkingsprogrammet for 2021 for lentivirus, som inkluderer den alvorlige sykdommen mædi hos sau, og den kroniske virusinfeksjonen caprin artritt / encefalitt (CAE) hos geit, ble det ikke påvist antistoffer mot virus i noen av de undersøkte sauebesetningene. Mædi ble heller ikke påvist i kartleggingen som ble gjennomført i Trøndelag i forbindelse med utbrudd i 2019 og 2020. CAE ble påvist i to geitebesetninger.

-I programmet for 2021 ble 3123 sauebesetninger og 52 geitebesetninger undersøkt for lentivirus. Det ble totalt tatt 9089 prøver fra sau, men det ble ikke påvist antistoffer mot virus i noen av disse besetningene, forteller Annette Kampen, fagansvarlig for småfe ved Veterinærinstituttet. Det ble undersøkt 1540 prøver fra geit, og to av geitebesetningene fikk diagnosen CAE.

Status for mædiutbruddet i Trøndelag

Den alvorlige sauesykdommen mædi ble oppdaget hos sau i Trøndelag i 2019. Videre arbeid avdekket flere positive tilfeller, og totalt fikk ni sauebesetninger diagnosen mædi i utbruddet i 2019 og 2020. Påvisningen av sykdommen har ført til endringer i livdyrhandel og avlsarbeid i hele området og har vært belastende for alle som har blitt båndlagt, spesielt for de som har måttet slakte ut sine dyr.

Høsten 2021 startet en stor kartlegging for mædi i regi av Mattilsynet, som fortsetter utover i 2022. Alle sauebesetninger i hele Nord-Trøndelag skal prøvetas og undersøkes ved Veterinærinstituttet.

CAE i flere geitebesetninger

Det er et nasjonalt mål å utrydde den kroniske virusinfeksjonen CAE hos geit. Geitenæringen gjorde en stor innsats for å bekjempe denne sykdommen i sykdomsbekjempelsesprogrammet Friskere geiter, som var aktivt i 2001-2014.

I tillegg til de to besetningene som ble oppdaget i overvåkingsprogrammet, ble CAE påvist i 6 andre geitebesetninger i 2021.

-At sykdommen ble påvist i flere typer besetninger i ulike deler av landet i 2021 viser at dette fremdeles er en sykdom man bør ta på alvor og undersøke for ved mistanke, og at man bør være forsiktig med inntak av nye dyr i geitebesetninger, sier Kampen.

Et strengt regelverk gjelder ved flytting og kjøp og salg av sau og geit.

Brucella

Veterinærinstituttet undersøker prøver på oppdrag fra Mattilsynet som tok blodprøver av sau på slakteri og av geit ute i besetningene. De samme prøvene er også undersøkt for antistoffer mot bakterien Brucella melitensis, en alvorlig infeksjonssykdom som blant annet kan gi aborter hos sau og geit, og som også kan forårsake sykdom hos mennesker. Alle prøvene i 2021 var negative. Denne sykdommen er aldri påvist i Norge. I 2021 fikk Norge fristatus for Brucella hos sau og geit, men dyrebestanden skal fremdeles overvåkes for å dokumentere den gode helsetilstanden.

Les hele rapporten om mædi og CAE her.
Les hele rapporten om Brucella her.

Se mer informasjon om testing i forbindelse med kjøp og salg og flytting av sau og geit her.

Les mer om Mædi her.
Les mer om Caprin artritt / encefalitt (CAE) her.
Les mer om Brucella her.

Del artikkel