Økende antall lokaliteter med AGD

Denne saken er eldre enn to år

Situasjonen er relativt rolig, men det er økende antall lokaliteter med  kliniske påvisninger og behandlinger. Infeksjonen ser ut å kunne utvikle seg raskere i semilukkede anlegg.

Amøben Paramoeba perurans som gir amøbegjellesykdom (AGD), er også i september påvist ved PCR langs kysten fra Agder til Nord-Trøndelag. Vi er fremdeles ikke kjent med positive funn fra Nordland og nordover. I denne delen av landet er det mindre vanlig å utføre screening, og en del av undersøkelsene utføres på antatt, utsatte lokaliteter med høy salinitet.

I Hordaland og Rogaland er det minst seks lokaliteter som har en diagnose basert på aktiv gjellescore, histologi og amøber i direkte utstryk. Her er vi ikke kjent med om det er behandlet. I Møre og Romsdal er det påvist klinisk AGD på en rekke lokaliteter (V16, H16 og H15). Her meldes det om et par behandlinger, og flere er under planlegging. Det er også  påvises klinisk AGD i Sør-Trøndelag ( V16,  H16 og funn på H15). Foreløpig er det ikke behandlet.

Fiskehelsetjenesten har observert en raskere utvikling av AGD i merder med skjørt i forhold til de uten. Lokaliteter med skjørt eller andre semilukkede konstruksjoner bør derfor ha god beredskap for raskt  å avdekke og håndtere AGD. Problemene med AGD ser ut til å variere lokalt. I områder med klinisk AGD og behandling, er det også lokaliteter hvor amøben ikke er påvist. 

Veterinærinstituttet takker Åkerblå AS, FoMas – Fiskehelse og Miljø as, PatoGen Analyse AS, Labora  AS ) og kollegaer ved Veterinærinstituttets diagnostiske laboratorier for informasjon til denne oppdateringen

Her kan du lese mer om AGD

Del artikkel