Låg førekomst av Campylobacter i slaktekylling

Veterinærinstituttet, Mattilsynet, Animalia og fjørfenæringa samarbeider kvart år om overvaking av Campylobacter spp i slaktekylling som blir slakta ved maksimalt 50 dagars alder. Overvakinga er eit viktig bidrag til auka mattryggleik.

Slaktekylling. Foto: Colourbox
Slaktekylling. Foto: Colourbox

Prøvetaking av slaktekylling frå mai til oktober i 2024 viste at 3.4 % av flokkane testa positivt for Campylobacter spp. Totalt blei 2071 flokkar frå 495 gardar prøvetekne.

I 2021, 2022 og 2023 blei det påvist mellom 4.8 - 6.1% Campylobacter spp positive flokkar. Årets resultat på 3.4 % Campylobacter spp positive flokkar er det lågaste registrert i overvakingsprogrammet på 20 år. Flokkar som testar positivt for Campylobacter spp blir anten varmebehandla eller frosne i minimum 3 veker.  

-Dette reduserer mengda Campylobacter spp forbrukar blir utsett for og overvakingsprogrammet er dermed eit viktig bidrag til auka mattryggleik, seier forskar ved Veterinærinstituttet Kristin Sæbø Pettersen, som også leier overvakingsprogrammet.

Rapporten kan lesast her. (PDF)

Handlingsplanen for 2025 kan lesast her. (Word)

Les meir om Campylobacter her.

Del artikkel