En skummel parasitt fortsatt utbredt over hele Svalbard

Revens dvergbendelmark har vært tilstede på Svalbard i flere tiår etter at den først ble oppdaget i østmarkmus. Parasitten kan smitte mennesker og uten behandling kan infeksjonen være dødelig. I en ny rapport kommer det frem at fortsatt overvåkning av parasitten vil være avgjørende for å sikre at den ikke blir en større trussel i fremtiden.

Fjellrev på Svalbard. Foto: Colourbox
Fjellrev på Svalbard. Foto: Colourbox

Etter den første påvisningen av revens dvergbendelmark (Echinococcus multilocularis) i 1999 har risikoen for smitte av parasitten vært studert i flere ulike prosjekter. I en ny rapport er resultatene fra tre ulike prosjekter fra 2009-2023 oppsummert, og de gir innsikt i hvordan parasittens utbredelse kan endre seg i det arktiske miljøet. Dette har vært et samarbeid mellom Veterinærinstituttet og Norsk Polarinstitutt.

Kart som viser utbredelsen. Laget av Veterinærinstituttet
Kart som viser utbredelsen av parasitten. Laget av Veterinærinstituttet

Fjellrev på Svalbard blir fangstet på grunn av pelsen på vinteren. Parasitten ble funnet i rev fra de fleste fangstområdene i tillegg til ett individ fra Hopen. Forekomst av parasitten avtok med økende avstand fra østmarkmusens kjerneområde i Grumant/Fuglefjella hvor tidligere prosjekter har funnet høy forekomst i musepopulasjonen og i avføring fra fjellrev.

Analyserte 700 prøver

I prosjektene ble det analysert 700 avføringsprøver med molekylær-metode (PCR), og DNA fra revens dvergbendelmark ble påvist i 4,4% av prøvene. Tynntarmen fra 380 fjellrev ble undersøkt for parasitten og den ble påvist i 2,4% av prøvene. Det ble funnet alt fra ni til over 80 000 voksne ormer i tynntarmen til smittede fjellrev. I tillegg ble det undersøkt 157 østmarkmus og avføringsprøver fra 404 hunder. Parasitten ble ikke påvist i disse prøvene fra Longyearbyen og omkringliggende områder.

Østmarkmus med levercyster forårsaket av parasitten Echinococcus multilocularis. Foto: Nigel Yoccoz
Østmarkmus med levercyster forårsaket av parasitten Echinococcus multilocularis. Foto: Nigel Yoccoz

Hovedkonklusjonen er at parasitten fortsatt er utbredt over hele Svalbard. Det er lav smittespredning, men smitterisikoen er likevel betydelig da noen rever er infisert med mange tusen voksne ormer og da skiller ut svært store mengder egg. Potensialet for at dette kan smitte over til mennesker er klart høyest i området Grumant/Fuglefjella, men kan ikke utelukkes i noen områder.

Fortsatt overvåkning avgjørende

I rapporten kommer det fram at hvis østmarkmusbestanden etablerer seg nærmere områder med tettere befolkning, vil sjansen for overføring til hunder, og muligens mennesker, øke. Fortsatt overvåkning av revens dvergbendelmark i fjellrev og østmarkmus vil være avgjørende for å sikre at denne parasitten ikke blir en større trussel i fremtiden.

Del artikkel