Funnet ble gjort som en del av det nasjonale overvåkingen av antibiotikaresistens hos dyr og i mat (NORM-VET) hvor Veterinærinstituttet gjør analyser på oppdrag fra Mattilsynet. Karbapenemresistente bakterier er ofte svært multiresistente. Det vil si at de i tillegg til å være resistente mot karbapenemer også er resistente mot flere andre antibiotika. Dette gjør at infeksjoner med disse bakteriene er ekstra vanskelig å behandle.
Både mennesker og dyr kan ha karbapenemresistente bakterier i tarmen uten at de forårsaker sykdom. Bakteriene skilles ut med avføring og kan overføres til mennesker og dyr ved inntak av forurenset vann, fôr eller mat.
Øker hos mennesker – få funn på dyr
Rapporterte tilfeller av infeksjoner med karbapenemresistente bakterier hos mennesker i Europa har økt de siste årene. I Norge er forekomsten av fortsatt lav hos mennesker, men også her er den stigende. Hos dyr er dette ikke et vanlig funn, men siden bakteriene blir mer og mer vanlig hos mennesker, både ved infeksjoner og hos friske bærere, vil det også forekomme spredning fra mennesker og over til dyrepopulasjonen.
Karbapenemresistente bakterier er en av de bakteriene vi leter etter i den nasjonale overvåkingen av antibiotikaresistente bakterier hos dyr og i mat (NORM-VET). Dette gjøres for å få kunnskap om forekomst av disse bakteriene. I Europa er det foreløpig sjeldent at dette påvises fra dyr, men det er en bekymring for at disse bakteriene skal bli mer vanlig og at dyr og mat da skal kunne utgjøre en kilde for smitte til mennesker. Foreløpig har man lite kunnskap om hvordan disse bakteriene oppfører seg hos dyr, for eksempel om mange av dyrene i en besetning blir bærere, om bakteriene etablerer seg som del av dyrenes naturlige bakterieflora eller om de utkonkurreres av andre bakterier. For å få mer kunnskap rundt dette følges eventuelle funn i overvåkingen opp med videre prøvetaking.
Forebygging av spredning til husdyrbesetninger, mellom besetninger og tilbake til mennesker er viktig for å opprettholde den gode situasjonen vi har i Norge. Dette gjøres ved å opprettholde god biosikkerhet i dyrehold og ha en god hygienisk produksjon i alle ledd. Opprettholdelse av god slaktehygiene og kjøkkenhygiene, samt tilstrekkelig varmebehandling av kjøtt og pasteurisering av melk forebygger overføring til forbruker.
Les mer om karbapenemresistente bakterier på Veterinærinstituttets nettsider.