Ny rapport: Oppklaring yngeldødelighet laks

Denne saken er eldre enn to år

Hvert år får Veterinærinstituttet inn mange saker der problemet er dødelighet hos lakseyngel etter startfôring. I en stor del av disse sakene har det vist seg å være vanskelig å komme fram til klare årsakssammenhenger når standard metoder for diagnostikk har vært benyttet. I 2012 ble det gjennomført et prosjekt med utvidet prøvetaking og registrering for å få mer kunnskap om viktige årsaksfaktorer.  Nå er sluttrapporten klar.

Ni settefiskanlegg deltok i prosjektet. Fra alle anlegg ble det sendt inn levende og formalinfiksert yngel for undersøkelse ved Veterinærinstituttet. I tillegg sendte åtte anlegg inn prøver av fôret. Seks av anleggene sendte inn opplysninger om fiskegruppe, miljø og driftsforhold. Syv anlegg sendte inn vannprøver til Norsk institutt for vannforskning.

Undersøkelsen av yngelen kunne ikke påvise noen spesifikke årsaker til den forøkede dødeligheten, og det mest fremtredende funnet hos syk yngel var redusert aktivitet og tilvekst, samt gjelleirritasjon. Det ble ofte påvist samme type blandingsflora av miljø- og vannbakterier fra frisk og syk yngel, men det ble oftere påvist sterkere vekst fra syk yngel sammenliknet med frisk yngel.

I tre av de ni anleggene ble det imidlertid påvist forskjellig bakterieflora fra syk og frisk fisk. I alt fire anlegg hadde suboptimale verdier på en eller to vannparametre. Det dreide seg om for lav pH, forhøyet nivå av kopper og aluminium i råvannet, samt forhøyet nivå av fritt CO2 i driftsvann. Dette kan i noen tilfeller ha påvirket fisken negativt, men er neppe primærårsaken til den forøkede dødeligheten.

Det er mye som tyder på at årsaker til uforklarlig yngeldødelighet er relatert til driften av anlegget, og at vannkvaliteten spiller en rolle. Likevel er det viktig å avklare om spesifikke infeksjoner med sopp, bakterier, virus eller parasitter kan være medvirkende til problemene, da slike sykdommer gjerne utløses ved stress pga. suboptimale driftsforhold.

I dette prosjektet var det lite som tydet på at fôret var en utløsende faktor.

Last ned rapporten: Oppklaring av yngeldødelighet

Del artikkel