- All bruk av antibiotika kan føre til motstandsdyktige bakterier. Antibiotika dreper sensitive bakterier, også de snille som kroppen trenger, og da får de resistente bakteriene gode muligheter til å formere seg og spres. Det er derfor viktig å bruke antibiotika riktig og kun når det trengs, sier seniorforsker Anne Margrete Urdahl ved Veterinærinstituttet.
Å ha et bevisst forhold til bruk av antibiotika, også når det gjelder kjæledyr, er viktig. Veterinæren din vil vurdere når det er riktig å bruke antibiotika.
Antibiotikauka setter fokus på riktig bruk
18. – 24. november er den internasjonale antibiotikauken. Målet i Norge er i år å øke bevisstheten om hvordan bruk av antibiotika fører til at bakterier utvikler resistens. Antibiotika skal kun skal benyttes når det er behov for det, og sykdomsforbygging er et viktig tiltak for å få ned antibiotikaforbruket.
I 2018 var forbruket av veterinære antibakterielle midler til kjæledyr 347 kg. Dette er en nedgang på 34 % sammenlignet med 2013. Selv om Norge er blant de landene i EU/EØS-området med lavest antibiotikaforbruk til dyr, er det viktig og nødvendig å fortsette denne innsatsen for å lykkes med riktig bruk av antibiotika.
Råd til dyreeiere
Det er viktig å være bevisst på at antibiotika skal brukes riktig, og bare når det trengs. Mattilsynet og Veterinærinstituttet har disse rådene til dyreeiere:
- Hør på veterinæren din og følg veterinærens anbefaling til behandling. Det er ikke alltid hunden eller katten din trenger antibiotika for å bli frisk.
- Det er viktig å ha en god diagnose for å fastslå om det trengs å bruke antibiotika. I mange tilfeller er det nødvendig med svar på bakteriologiske prøver fra dyret for å fastslå om antibiotika er riktig behandling. Det kan lønne seg å stille riktig diagnose før behandling igangsettes. La veterinæren ta denne vurderingen.
- Ikke sett i gang medisinering av kjæledyret ditt uten å ha diskutert det med veterinæren først. Medisin du har liggende bør ikke brukes uten avtale.