En viktig del av dette arbeidet innebærer kontroll med fôr og fôrråvarer. Dessverre viser erfaring at salmonellaforurensing i fabrikker er både vanskelig og kostbart å bekjempe. Når man vet at fôrråvarer, spesielt importerte, ikke sjelden er forurenset med salmonellabakterier, stiller dette store krav til norsk fôrindustri.
Norsk fôrindustri både på landdyr- og på fiskesiden, store deler av råvareindustrien og representanter for næringsmiddelindustrien har derfor gått sammen med Veterinærinstituttet, Nofima Mat og Universitetet i Oslo om en langsiktig FoU satsing for å utvikle moderne metoder for bekjempelse av salmonella på overflater.
Hovedmål:
Utvikling av nye prinsipper for bekjempelse av salmonella på overflater
Delmål:
- Kartlegge mekanismer bak salmonellas overlevelse og vekst på overflater med spesiell vekt på:
- Etablering av motstandsdyktige, ikke-dyrkbare bakterier på tørre overflater
- Betydningen av bakterienes kommunikasjonssignaler for utvikling og opprettholdelse av biofilm
- Utvikle strategier for å hindre overlevelse og oppvekst av salmonella på overflater med spesiell vekt på:
- Betydningen av overflatetype og -behandling for å hindre etablering av bakterier på overflater
- Blokkering av kommunikasjon mellom bakteriene for å bekjempe biofilm
- Etablere metodikk for å studere salmonella på overflater i fabrikkmiljø
- Undersøke effekten av noen tradisjonelle og moderne bekjempelsesmetoder for salmonella under realistiske betingelser
Veterinærinstituttet har prosjektlederansvar.
Samarbeidspartnere:
- Norgesfôr (prosjektansvarlig)
- Felleskjøpet fôrutvikling
- FHL Fiskefôr og Fiskemel
- Denofa
- Nofima Mat (Langsrud, Møretrø, Heir, Habimana)
- Universitetet i Oslo (Aamdal Scheie, Benneche)