Det er til sammen 11 partnerland med i konsortiet som er ledet av Statens Serum Institut i Danmark. Hvert av partnerlandene har med representanter fra både folkehelse- og dyrehelsesiden. Prosjektet gjennomføres i nært samarbeid med European Food Safety Authority (EFSA), European Centre for Disease Control (ECDC) og relaterte prosjekter i EU.
Folkehelseinstituttet (FHI) og Veterinærinstituttet (VI) deltar sammen i prosjektet fra Norge. FHI er prosjekteier og har overordnet ansvar for koordinering og leveranser i prosjektet. VI koordinerer og leder gjennomføringen av overvåkingen i henhold til felles planer, herunder innsamlingene og undersøkelsene av prøver fra dyr og miljø.
Overvåkingsaktivitetene vil være rettet mot en prioritert liste av zoonotiske sykdommer. Aktivitetene vil være tilpasset det enkelte lands behov, samtidig som arbeidet skal være i tråd med europeisk rammeverk og strategier. Det er stort fokus på samarbeid og samordning på tvers av landegrenser.
Norge vil jobbe med overvåkingsaktiviteter rettet mot høypatogen fugleinfluensa hos viltlevende fugler, flåttbårne sykdommer (med fokus på Q-feber og skogflåttencefalitt) og dyresykdommer med ukjent årsak («sykdom Y»). Det blir satt ned arbeidsgrupper innen de ulike overvåkingsaktivitetene med eksperter fra hvert av deltakerlandene, slik at det skal bli lett å utveksle kunnskap og danne nettverk mellom ulike fagmiljøer.
Samarbeidspartnere
- Folkehelseinstituttet (FHI) - leder/eier prosjektet i Norge
- Statens Serum Institut i Danmark
- European Food Safety Authority (EFSA)
- European Centre for Disease Control (ECDC)