Kvantifisering av lakselusindusert dødelighet av villaks i 2024

Produksjonsområdeforskriften fra 2017 beskriver hvordan oppdrettsintensiteten i 13 produksjonsområder skal reguleres etter miljøpåvirkning fra oppdrettsnæringa. I første omgang gjelder dette påvirkningen på vill laksefisk i form av dødelighet som følge av lakselus som reproduserer i oppdrettslokaliteter (heretter kalt lakselusindusert dødelighet). Vi presenterer her en modell for kvantitativ vurdering av risiko (risikomodell) med estimater for lakselusindusert dødelighet av utvandrende vill postmolt av laks fra norske vassdrag.

Risikomodellen er sammensatt, og følger en kjede av hendelser, fra smitteproduksjon i oppdrett til luseindusert dødelighet hos vill laksepostsmolt. Beregnet lusepåslag og luseindusert dødelighet presenteres for i alt 401 vassdrag over årene 2012 – 2024. Modellen er utarbeidet som innspill til Ekspertgruppen i Trafikklyssystemet, som årlig vurderer lakselusindusert dødelighet av vill laksepostsmolt i 13 produksjonsområder (Stige mfl. 2024b).

Modellresultatene tilsier at lakselusindusert dødelighet i 2024 var over 30 prosent i produksjonsområde 3, mellom 10 og 30 prosent i produksjonsområde 4, 5, 6, 7 og 8 og under 10 prosent i produksjonsområde 1, 9, 10, 11, 12 og 13. Lusepåslaget i modellen kalibreres til observasjoner av lusenivå på postsmolt fra tråling og/eller fra vaktburforsøk. I produksjonsområder med slike data beregnes lakselusindusert dødelighet både utfra den generelle sammenhengen mellom kalkulert smittepress og lusenivå på postsmolt («mediandødelighet») og utfra sammenhengen med årets observasjoner («områdekorrigert dødelighet»). I produksjonsområde 3 til 6 var mediandødelighet og områdekorrigert dødelighet i samme kategori. I produksjonsområde 2 var mediandødelighet mellom 10 og 30 prosent og områdekorrigert dødelighet under 10 prosent. I de resterende produksjonsområdene var det ikke data til å beregne områdekorrigert dødelighet i 2024.

Dødelighetsestimatene er usikre for mange av produksjonsområdene, og observerte lusenivåer på postsmolt varierer betydelig mellom år og produksjonsområder uten at dette kan forklares gjennom variasjon i smittepress. Usikkerheten reduseres for produksjonsområder der det fins observasjoner av lusenivåer på postsmolt, som gjør at lusenivået kan korrigeres til årets observasjoner. Usikkerheten er også mindre for gjennomsnittlig dødelighet over flere år, selv om dødeligheten for enkeltår er vanskelig å forutsi. For de fleste produksjonsområdene med observasjoner av postsmolt over flere år, fordeler observert lusenivå seg jevnt rundt modellprediksjonene. Unntak er produksjonsområde 3 og 4, der lusenivået observert på postsmolt ofte er høyere enn modellprediksjonene, og 12, der lusenivået ofte er lavere.

Resultatene indikerer at enkeltbestander kategorisert som spesielt sårbare og/eller viktige kan ha høyere lakselusindusert dødelighet enn gjennomsnittet for produksjonsområdet som helhet i produksjonsområde 2, 4, 5, 7, 9, 10, 11 og 12.