Mykotoksiner i mat

Veterinærinstituttet overvåker forekomsten av mykotoksinproduserende muggsopp og mykotoksiner (muggsoppgifter) i næringsmidler på oppdrag fra Mattilsynet.

Formålet med prosjektet er å overvåke forekomsten av mykotoksiner som kan være av helsemessig betydning i norskproduserte og importerte vegetabilske næringsmidler.

2023

Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av fremmedstoffer i næringsmidler. I samarbeid med Veterinærinstituttet blir nivåene av naturlige giftstoffer fra sopp (mykotoksiner) undersøkt i mat.

Hensikten med overvåkingsprogrammet er hovedsakelig å overvåke nivået av mykotoksiner for å sikre at forbrukerne ikke utsettes for noen som kan utgjøre en helsefare. Overvåkingen skal også bidra til å sikre at næringsmiddelvirksomhetene etterlever regelverket slik at mykotoksiner ikke overskrider gjeldende grenseverdier.

Rapporten presenterer resultater fra 182 prøver tatt ut på det norske markedet i 2023 og analyserte for relevante mykotoksiner:

Antall prøver

Prøvemateriale

28

 Peanøtter

23

Hasselnøtter

21

Rosiner

24

Kornbasert barnemat

31

Sammalt hvete

30

Havregryn og havremel

25

Sammalt rug

I 2023 var det ingen funn over grenseverdiene for mykotoksiner i næringsmidler.

Last ned rapporten

Eldre rapporter