Det er Mattilsynet som utpeker referanselaboratorier (NRL). Veterinærinstituttet er NRL for fiskesykdommer og krepsdyrsykdommer. NRL-oppgavene omfatter bl.a. å stadfeste påvisninger gjort hos private, offentlig utpekte laboratorier, gjennomføre ringtester for kvalitetssikring av diagnostiske metoder og resultater, og generelt bidra til best mulig diagnostikk av sykdommer hos akvatiske dyr i Norge.
Deler bakteriprofiler
Ved Veterinærinstituttet er det opparbeidet unike proteinprofiler fra et bredt spekter av bakterier som kan identifiseres i en såkalt «MALDI-ToF»-spektrometri . Med disse profilene kan bakterier raskt identifiseres i en prøve. For å bidra til en mer effektiv sykdomsdiagnostikk på nasjonalt plan, tilgjengeliggjør Veterinærinstituttet nå profiler som de private, offentlig utpekte laboratoriene kan benytte i egen diagnostikk av fiskesykdommer.
– Vi gjør dette som en utveksling, hvor vi til gjengjeld får tilgang til selve bakterieisolatene fra de private laboratoriene. Det gir oss bedre oversikt over bakteriene som florerer i oppdrettsnæringen og bedre mulighet for å oppdage endringer. Det å ha god oversikt over bakteriestatus og tilgang på referansestammer er også en del av vårt NRL-ansvar, og vi får med dette til en vinn-vinn-ordning, som bidrar til en bedre langsiktig fiskesykdomsdiagnostikk i Norge, sier avdelingsdirektør Edgar Brun ved Veterinærinstituttet.
Tettere oppfølging
Instituttet vil videreutvikle og ha en tettere oppfølging av ringtester som er viktige for en god harmonisert diagnostikk mellom Veterinærinstituttet og utpekte laboratorier.
Fra og med i år vil vi også prøve å få til enda mer faglig utveksling med utøvende fiskehelsetjenester. Dette for å bli bedre kjent med de utfordringene disse har i sitt daglige diagnostiske- og sykdomsforebyggende arbeid, og hvordan Veterinærinstituttet kan være med å styrke denne sentrale delen av fiskehelsearbeidet i Norge. Første møte er i februar.
– Vi inviterer også de utpekte laboratoriene til å ta kontakt ved behov for nærmere samarbeid, slik at vi best mulig kan styrke og harmonisere det diagnostiske laboratoriearbeidet og sammen bidra til bedre overvåking og beredskap, sier Brun.