Satsingen går under akronymet EUP AH&W som står for European Partnership on Animal Health and Welfare.
Veterinærinstituttet: Ledende aktør i EU-satsingen
–Dette er en av Veterinærinstituttets største og bredeste forskningssatsinger. Våre forskere er aktive innen initiativ på alt fra grunnforskning for å forstå fiskens immunforsvar bedre til nettverksbygging, samarbeid og overvåking, forteller forskningsdirektør ved Veterinærinstituttet, Karin Troell.
Veterinærinstituttet er med i 14 av de 17 ulike 3-årige prosjekter eller Strategic Open Actions som de her kalles og instituttet er en av institusjonene som går inn med flest midler i partnerskapet.
–Vi legger store ressurser i dette. Aktiviteten i partnerskapet er helt i tråd med vårt samfunnsoppdrag og bidrar til å styrke instituttets kapasitet og evne til å oppfylle dette. Gjennom dette partnerskapet knytter vi samtidig viktige kontakter med andre institutt og organisasjoner i Europa, noe som er ekstra viktig å ha i en raskt omskiftelig verden.
Hun presiserer samtidig at dette partnerskapet er i en startfase. Etter de tre årene skal prosjektene i satsingen munne ut i nye, målrettede og spissede utlysninger av forskningsmidler. –På mange måter står vi nå i foajeen foran den første døren som ledere videre inn, vi er helt i starten, sier Troell.
Innovasjon og kunnskapsdeling for bedre dyrevelferd
Hun forteller at satsingen favner stort og nevner nettverksbygging, forbedret overvåking, bygging av kunnskapsplattformer, utvikling av rask metodikk for risikovurdering, jobbe frem forbedrede diagnoseverktøy for smittsomme sykdommer, velferd og bærekraft, tiltak for bedre smittevern og vurdering av hvilke sosio-økonomisk byrde sykdommer påfører samfunnet. Parnerskapet har også som mål å løfte folkehelsen og –velferden ved å bidra til samarbeid innen en Én helse - Én velferd.
Stort investeringsomfang i EU-satsingen
Målene for EUP AH&W er i samsvar med European Green Deal og den tilhørende Farm to Fork-strategien for et rettferdig, sunt og miljøvennlig matsystem.
Det er anslått at partnerskapet som er lansert i 2024, til sammen innebærer en investering på €360 millioner Euro eller omtrent 4,14 milliarder norske kroner over syv år. Omfanget av satsingen skal, utover å innlemme aktører innen dyrehelse og dyrevelferd, bidra til å styrke tverrsektoriell samarbeid og gi samfunnsmessig påvirkning. Partnerskapet er finansert med 50% midler fra Horisont Europa-midler. De restrerende 50% kommer fra partnerinstitusjonene i EUP AH&W.
–På sikt vil dette kunne gi avkastning i form av økt bærekraft, trygg mat, sterkere matsikkerhet og en betydelig positv sosio-økonomisk effekt, sier Troell. Hun mener Norge har mye å bidra med til partnerskapet, både med tanke på kunnskapen om akvakultur som gjennom særstilling Norge har når det gjelder lavt bruk av antibiotika i dyreproduksjonen. –Ettersom de fleste aktivitetene i partnerskapet er i tråd med vårt samfunnsoppdraget, er det lett å motivere til en sterk deltakelse. Det vi gjør i dette partnerskapet bidrar til instituttets kunnskapsoppbygging. I forlengningen av dette kan vi styrke dyrehelsen og dyrevelferden i Norge, avslutter hun.
Fakta om EUP AH&W:
Prosjektene i EUP AH&W bringer sammen ulike nasjonaliteter og forskningsinstitusjoner i et felles løft for bedre helse og velferd for dyr innen EU. Hele 90 institusjoner fra 24 land (19 EU-land og fem land tilknyttet til Horisont Europa) er med i satsningen, herunder også organisasjonene EFSA og EMA.
Partnerskapet bygger på en strategisk agenda for forskning og innovasjon som har blitt utviklet over en to-års periode. Målsetningene er både kortsiktige og langsiktige og favner både smittsomme sykdommer hos landdyr og dyr i hav og sykdommer som kan smitte mellom dyr og menneske (zoonoser) slik som fugleinfluensa. Partnerskapet fokuserer også på bruk av antibiotika og å forbedre velferden hos dyr i alle livets faser.
Logoen gjenspeiler EUP AH&Ws fire spesifikke mål for partnerskapet samt et femte mål som bl.a har som mål å se på sosio-økonomiske aspekter ved dyrehelse og velferd:
- Overvåkingssystemer og risikovurdering av dyrehelse og dyrevelferd
- Prosedyrer, metoder og verktøy for å vurdere dyrehelse og dyrevelferd
- Retningslinjer for stell og oppdrett på gården og inkludert akvakultur, under transport og ved slakting
- Vaksiner og behandlinger
- Sosioøkonomiske aspekter ved dyrehelse og dyrevelferd