Utsetting av laks i Fustavassdraget

I Vefsnregionen i Nordland har hele ti elver hatt smitte av Gyrodactylus salaris på laksen. Nå er alle elvene i regionen friskmeldt og reetableringen er kommet langt.

Utsetting av lakseyngel elvedelta ovenfor Ømmervatnet
Utsetting av lakseyngel elvedelta ovenfor Ømmervatnet

Etter siste rotenonbehandling i 2012 ble hele regionen friskmeldt i 2017 med unntak av Fustavassdraget, hvor lakseparasitten G. salaris var påvist på stasjonær røye i to innsjøer i vassdraget. For å friskmelde vassdraget måtte det bekreftes fravær av G. salaris på røye i disse innsjøene. Etter at røyebestanden var bygd opp igjen etter rotenonbehandlingen, kunne Fustavassdraget også friskmeldes i januar i år. Dette var en milepæl i Miljødirektoratets nasjonale plan for å utrydde den introduserte parasitten fra landet. 

-Under ledelse av Veterinærinstituttet lyktes vi med det som har vært en av verdens største rotenonbehandlinger forteller Helge Bardal, prosjektleder for gyrobekjempelsen ved Veterinærinstituttet.

Henting av stedegen lakseyngel fra klekkeriet i Leirfjord.
Henting av stedegen lakseyngel fra klekkeriet i Leirfjord.

Store mengder laks er allerede satt ut

Reetableringen av laks og sjøørret i de andre vassdragene har pågått siden 2013 og er nå avsluttet i de vassdragene som ble friskmeldt i 2017. Det er ikke før i år at reetableringen endelig kunne begynne ovenfor den tidligere stengte fisketrappa i Fustavassdraget. Det er satt ut omtrent 980 000 laks i det aktuelle området de siste ukene, og neste år er planen å sette ut tilsvarende mengde, men i fire ulike størrelser. Klekke-klar øyerogn blir plantet ut i april og mai, mens ufôret og startfôret yngel blir satt ut i juni og juli 2025 sammen med ettårig parr. De to påfølgende årene vil det bli supplert med planting av klekke-klar øyerogn i forhold til omfanget av naturlig gyting i de aktuelle områdene.

Den nye laksetrappa i Fusta.
Den nye laksetrappa i Fusta.

-Den nye laksetrappa som er etablert i vassdraget fungerer bra. I løpet av første måned etter åpningen 6. juni har det gått opp over 1000 gytefisk av laks og sjøørret, som vil gyte i de tidligere brakklagte områdene i løpet av høsten, forteller prosjektleder for reetableringen Håvard Lo i Veterinærinstituttet.

Yngel i plastsekk for utsetting
Yngel i plastsekk for utsetting

 

Del artikkel