Gyroklor-prosjektet er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Norsk instituttet for naturforskning (NINA) og Norsk institutt for vannforskning (NIVA) som leder prosjektet. På oppdrag fra Miljødirektoratet skal prosjektet undersøke om tilsetting av klor i elven kan bli en metode for bekjempelse av G. salaris.
Metoden skal utprøves i fullskala
-Tidligere i 2019 og 2020 har det blitt gjennomført forsøk i Driva og i Lier i Drammensvassdraget. Funnene viste at små doser klor kan drepe lakseparasitten, uten at laks eller andre organismer blir nevneverdig påvirket. Metoden skal i år utprøves i fullskala, og det skal opprettholdes en konsentrasjon av klor på 5-15 mikrogram per liter i minst 10 dager over en strekning på omtrent 25 kilometer. Doseringen av klor i Driva starter 16. august, og vil skje fra syv doseringsstasjoner plassert med tilnærmet jevne intervall langs den 25 kilometer lange strekningen, sier forsker ved Veterinærinstituttet Helge Bardal som deltar i prosjektet.
Under prosjektet vil forskere tilsette 20-50 mikrogram klor per liter vann, og av dette vil 5-15 mikrogram være virksomt i elva. Dette tilsvarer klornivået i drikkevannet flere steder i Norge. Klor brytes raskt ned av organisk stoff i eva, som ultrafiolette stråler. For at klor ikke skal brytes ned for raskt, tilsettes små mengder med salmiakksalt. Da dannes det kloramin som er mer stabilt.
Introduksjon og spredning av lakseparasitten G. salaris er den største menneskeskapte trusselfaktoren mot norske laksebestander. Utryddelse av parasitten medfører samtidig at risikoen for smittespredning til nye områder minimaliseres.
Veterinærinstituttets bekjempelsesgruppe ved seksjon for miljø- og smittetiltak i Trondheim har vært involvert i planleggingen og deltatt i arbeidsgrupper, bl.a. i forbindelse med kartleggingen av elv og sidebekker og vannhastighetsmålinger.
Gir råd til forvaltningen
Totalt har gyro vært påvist i 50 norske elver, men i dag er det bare åtte elver igjen som ikke er friskmeldt, eller er i ferd med å friskmeldes etter behandling. Disse er i henholdsvis i Drivaregionen og Drammensregionen. Drivaregionen består av fire elver (Driva, Usma, Litldalselva og Batnfjordselva) som har påvist gyrosmitte. Veterinærinstituttet utfører, også på oppdrag fra Miljødirektoratet, forberedelser frem til bekjempelsen i regionen starter, og skal i løpet av året gi råd til forvaltningen om hvordan gyro best kan bekjempes i Drivaregionen.
NRK Distriktsnyheter Møre og Romsdal omtalte prosjektet 16. august. Se innslaget her.