Slik samarbeider Veterinærinstituttet med viktig 100-årsjubilant 

I 100 år har Verdens dyrehelseorganisasjon (WOAH) arbeidet for god og bærekraftig dyrehelse globalt. Gjennom WOAH samarbeider og utveksler Veterinærinstituttet kunnskap med land i hele verden, spesielt innenfor diagnostikk, sykdomslære, epidemiologi og i arbeidet med å bekrefte diagnoser.

Veterinærinstituttet har fire internasjonale referanselaboratoriefunksjoner og to referansesenter under WOAH. Referanselaboratorium gjelder for sykdommene

  • skrantesjuke (CWD)
  • lakseparasitten Gyrodactylus salaris
  • infeksiøs lakseanemivirus (ILA)
  • salmonid alphavirus (SAV).

Veterinærinstituttet er også partner i WOAHs referansesenter for helseøkonomi, epidemiologi og risikovurdering for sykdommer hos akvatiske dyr.

I tillegg til dette er Veterinærinstituttet et Focal Point for både vilthelse og laboratoriediagnostikk, altså et kontaktpunkt for WOAH i faglige spørsmål innenfor disse områdene. I hovedsak betyr dette dialog med myndighetene, datainnsamling og rapportering til WOAH.

- Vi skal holde kontakten med tilsvarende funksjoner i andre europeiske land, i et nettverk som deler erfaringer. Medlemskapet er viktig for oss fordi WOAH arrangerer samlinger for opplæring i rapportering tilbake til dem i tillegg til workshops i ulike tema, sier seniorforsker Jørn Våge ved Veterinærinstituttet.

- Som en kollektiv hukommelse

Infeksiøs lakseanemi (ILA), en internasjonalt listeført sykdom som rammer laks, er en av sykdommene hvor Veterinærinstituttet er et referanselaboratorium for WOAH og kan regnes som eksperter innen sykdommen. Seniorforsker Ole Bendik Dale er Veterinærinstituttets kontaktperson for referansefunksjonen og beskriver ILA som en sykdom som må holdes under kontroll. Det gjøres ved diagnostikk og dokumentasjon av sykdommens utbredelse.

Veterinærinstituttets ekspertrolle innebærer blant annet å delta i utformingen av den globale diagnostiske manualen for ILA. Det gjør at Veterinærinstituttet får viktig faglige innspill i det kontinuerlige arbeidet det er å holde diagnostikk og regelverk oppdatert.

- Gjennom WOAH har vi kontakt med andre vitenskapelige miljøer på feltet. Felles prosjekt er under planlegging, og vi vil sannsynligvis få en gjesteforsker på besøk fra et annet WOAH referanselaboratorium i 2024, sier Dale.

 

Starten på WOAH

I 1924 herjet en kupest verden, og viste menneskene hvordan sykdom hos dyr kunne være en trussel mot både matsikkerhet og økonomisk vekst. Dermed ble Verdens dyrehelseorganisasjon (WOAH) startet for å koordinere disse sykdommene på tvers av landegrenser. I dag er det hele 183 medlemsland med i organisasjonen.

WOAHs historie kan du lese mer om her

 

Del artikkel