Slik finner du hundens dvergbendelmark i felt elg

Hundens dvergbendelmark er en meldepliktig parasitt som det kreves litt trening i å gjenkjenne. Derfor vil Veterinærinstituttet sammen med Høgskolen i Innlandet og Mattilsynet avholde webinarer og fysiske jegermøter i september.

Hundens dvergbendelmark er påvist i flere elg på flere steder i landet de siste par årene. Veterinærinstituttet, Høgskolen i Innlandet og Mattilsynet inviterer til webinarer og fysiske jegermøter i september for å vise hvordan en gjenkjenne den meldepliktige parasitten . Foto: Shutterstock
Hundens dvergbendelmark er påvist i flere elg på flere steder i landet de siste par årene. Veterinærinstituttet, Høgskolen i Innlandet og Mattilsynet inviterer til webinarer og fysiske jegermøter i september for å vise hvordan en gjenkjenne den meldepliktige parasitten. Foto: Shutterstock

Informasjonsarbeidet skjer i regi av prosjektet «ElgMark» som er et samarbeid mellom nevnte instanser.

Viktig å varsle

Funn av hundens dvergbendelmark er meldepliktig til Mattilsynet. Dersom jegere oppdager mistenkelige forandringer i indre organer hos elg eller andre hjortedyr felt i jaktsesongen eller hos fallvilt, er det ønskelig at Mattilsynet kontaktes for vurdering. Ta kontakt med Mattilsynets sentralbord på telefon 22 40 00 00 for å snakke med ditt lokalkontor.

Formålet med møtene og webinarene er å:

  • Gi en oppdatering på parasitten i Norge
  • Informere om hvordan den gjenkjennes hos elg
  • Presisere hvilke rutiner som gjelder for innsendelse og varsling

Målgrupper er lokale grunneiere/valdansvarlige, fallviltjegere, viltansavarlige, representanter fra slakterier med viltmottak, jaktledere (eller representanter fra jaktlaget f.eks. feltkontrollører) med flere. Representanter fra de tre samarbeidspartene – Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Høgskolen i Innlandet – vil forelese under webinarene og jegermøtene. Dette er en unik mulighet til å stille spørsmål man måtte ha, og møte fagfolk innen ditt fagfelt.

Bilde av en typisk parasittblære fra Hundens dvergbendelmark i lungevev. Blæren er fylt med en blank væske og har en hvit kapsel som løsner lett fra lungevevet omkring.Foto: Veterinærinstituttet
Bilde av en typisk parasittblære fra hundens dvergbendelmark i lungevev. Blæren er fylt med en blank væske og har en hvit kapsel som løsner lett fra lungevevet omkring.Foto: Veterinærinstituttet.

Webinarer åpne for alle

Det vil holdes to webinarer om hundens dvergbendelmark den 19. september, et kl 12-14 og det andre kl 18-20. Disse er åpne for alle som er interesserte.

Meld deg på webinaret 

Fysiske møter

Prosjektet arrangerer fire fysiske møter (fra kl. 18:00 - 20:00) som man kan melde seg på:

Røros 2.september120 plasserpåmeldingsfrist 27.august
Rena 3.september300 plasserpåmeldingsfrist 27.august
Mo (Nord-Odal) 4.september120 plasserpåmeldingsfrist 27. august
Ås (Akershus)18.september 100 plasserpåmeldingsfrist 29. august


Meld deg på til fysisk møte 

Prosjektet «ElgMark»

Jaktsesongen 2022 ble hundens dvergbendelmark, Echinococcus canadensis G10, påvist hos en elg felt i Stor-Elvdal. Dette var den første påvisningen hos elg i Norge. I jaktsesongen 2023 ble fire nye tilfeller påvist i Røros (1) og Åmot (3) kommuner. Prosjektet «ElgMark» kjøres med et mål om å øke oppmerksomheten om parasitten i et større område, og for å støtte innsendingen av prøver fra elg i jaktsesongen 2024. Ved å innhente flere prøver, vil vi kunne øke kunnskapen om parasittens utbredelse i Norge – og ikke minst få et inntrykk av de helsemessige effektene parasittinfeksjonen har på elgen.

«ElgMark» er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Høgskolen i Innlandet (Evenstad) og Mattilsynet. Fire fylkeskommuner og 38 kommuner har bidratt med viltfondsmidler til prosjektet.

Støttende fylkeskommuner: Trøndelag, Innlandet, Akershus, Buskerud

Støttende kommuner: Alvdal, Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Enebakk, Engerdalen, Folldal, Fredrikstad, Gjerdrum, Grue, Halden, Hotålen, Hurdal, Kongsvinger, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Nannestad, Nes, Nord-Odal, Os, Ringsaker, Røros, Sarpsborg, Stor-Elvdal, Sør-Odal, Tolga, Trysil, Tynset, Tydal, Ullensaker, Vestby, Våler (Innlandet), Våler (Østfold), Åmot, Åsnes

 

Fakta om hundens dvergbendelorm

Parasitten lever i tarmen hos hundedyr som skiller ut egg med avføringen. Hjortedyr som får i seg egg fra miljøet kan utvikle parasittblærer i indre organer. Selv om parasitten også kan smitte til mennesker finnes det få kjente smittetilfeller på verdensbasis. Tidligere er parasitten påvist hos flere ville arter i Finland og hos elg og ulv i Sverige. Utbredelsen i Norge er ukjent. 

Hundens dvergbendelmark – Echinococcus granulosus sensu lato (vetinst.no)
Spørsmål og svar om hundens dvergbendelmark Echinococcus canadensis G10 (vetinst.no)

Lenker til tidligere saker

Flere tilfeller av hundens dvergbendelmark påvist hos elg i Sør-Norge (vetinst.no)

Ber jegere være på vakt ved lunge- eller leverforandringer i skutt elg (vetinst.no)

E_canadensis_informasjonsark_15092023.pdf (vetinst.no)

Veterinærinstituttet har påvist ekinokokker på en elg i Innlandet (vetinst.no)

Faktaark til jegere

Malin Rokseth Reiten

Veterinær/forsker vilthelse og viltpatologi
Vis telefonnummer
Send e-post

Del artikkel