Skal styrke beredskapen og sykdomshåndteringen i Malawi

Veterinærinstituttet arrangerte en workshop ved Central Veterinary Laboratory (CVL) i Lilongwe i Malawi 9.-11. oktober. Workshopen var en del av det Norad-finansierte prosjektet «One Health – kontroll av zoonotiske sykdommer og antibiotikaresistens i melkeverdikjeden i Malawi og Etiopia», som forsker ved Veterinærinstituttet Hannah Joan Jørgensen leder.

Hensikten med workshopen var å kartlegge hull og kapasitetsbehov ved CVL for å hjelpe dem å prioritere opplæring av laboratorieansatte som jobber med kvalitetssikringssystemer innen serologi og PCR-diagnostikk. Det ble brukt et laboratorievurderingsverktøy (FAO Laboratory Mapping Tool) til å identifisere styrker og svakheter ved de forskjellige laboratoriene.

Manglende innsending av prøver

-En av de største svakhetene som er identifisert er manglende innsending av feltprøver på grunn av høye transportkostnader og vanskeligheter med å finne transport. I tillegg er det ikke noe laboratoriedatasystem i bruk, unntatt ved bakteriologisk avdeling. Det mangler derfor metadata for de fleste prøvene. Uten regelmessig prøvetilgang er det også vanskelig å bygge opp og vedlikeholde fagkompetansen til å drive et diagnostisk laboratorium i henhold til den nødvendige standarden, forteller forsker ved Veterinærinstituttet Siv Klevar som arrangerte workshopen i Malawi.

Klevar sier at en annen stor svakhet er avfallshåndteringen i Malawi. Materiale og avfall fra bakteriologisk avdeling autoklaveres, dvs settes i vanndampsterilisator, og deponeres i sementtank med lokk. Kadaver og annet biologisk materiale er også satt opp i denne tanken.

Under workshopen ble det gjennomført praktisk opplæring i serologiske metoder for påvisning av sykdommene Brucella og Coxiella. Prøvene ble samlet inn under et nylig utbrudd av munn- og klauvsjuke. Det var både laboratorietekniker og veterinærstudenter som deltok.

Det ble i tillegg arrangert en workshop for metodiske vurderinger og feilsøking innen serologi og PCR, med 11 deltakere fra CVL og syv deltakere fra Veterinærinstituttet.

Representant fra CVL fortalte om arbeidet i forbindelse med PCR- testing for rabies. Forsker ved Veterinærinstituttet Britt Gjerset hadde en presentasjon om diagnostikk og Siv Klevar presenterte de teoretiske og praktiske aspektene ved immunanalyse og serologi. 

Vellykket workshop

-Denne workshopen ble en suksess og vi er veldig glade for å kunne bidra til kompetanseheving i forbindelse med laboratoriearbeidet i Malawi. Det bidrar videre til å styrke beredskapen og sykdomshåndteringen i landet, sier Siv Klevar.

Del artikkel