Salmonellasmitte kobles til kontakt med fugl, katt og miljøet rundt

Folkehelseinstituttet har sammen med Mattilsynet og Veterinærinstituttet undersøkt en opphoping av tilfeller med Salmonella Typhimurium hos mennesker de siste månedene. For 10 av tilfellene viser analyser at smittekilden kan være direkte eller indirekte kontakt med katt eller småfugl.

Det har tidligere i vinter og vår vært mange tilfeller av Salmonella Typhimurium hos katt. Kattene smittes ved at de fanger og spiser småfugl som er smittet. På vinteren og våren er det ikke uvanlig med større utbrudd av Salmonella Typhimurium. På denne tiden samles fuglene rundt fuglebrett og fôringsplasser, og her brer smittes seg lett. Katter som er ivrige fuglejegere kan da bli smittet. Kattene blir syke på samme måte som mennesker med diaré, brekninger og opphørt matlyst.   

Kan smitte videre til menneske

Salmonella er en zoonotisk bakterie, noe som betyr at den kan smitte mellom dyr og mennesker. Bakteriene skilles ut med avføring og smitter via forurenset fôr, mat eller vann, men også ved kontakt med infiserte dyr eller deres avføring.  

– Direkte kontakt med avføring fra småfugl og katt eller indirekte ved at man mater fugl eller leker der katt eller fugl har gjort fra seg, som for eksempel i sandkasser, blomsterbed eller sølepytter kan føre til sykdom hos mennesker, sier fagansvarlig for salmonella ved Veterinærinstituttet, Bjarne Bergsjø. 

– Får man smitte på hendene, er det kort vei til munnen. Det er derfor viktig med god håndhygiene etter arbeid i hage, lek ute og kontakt med dyr. Vær også oppmerksom på at smitten kan holde seg levende i miljøet, på fuglebrettet og bakken under i lang tid. Dette gjelder også kattedoen inne, presiserer han. Etter at katten har blitt frisk vil den fortsatt kunne skille ut salmonellabakterier i avføringen en tid, vanligvis noen få uker. Enkelte katteeiere velger å sende inn avføringsprøver til Veterinærinstituttet for å være sikre på at de er helt borte.

Les mer på FHIs nettsider

Les mer på Mattilsynets nettsider

Flere påvisninger av Salmonella hos katt enn på flere år(vetinst.no)

Fakta om Salmonella (vetinst.no)

Del artikkel