Røde blodceller kan avsløre om laksen har opplevd stress

Røde blodceller hos oppdrettslaks reagerer kraftig på stress og kan være påvirket i flere dager. Stresshormoner kan hindre cellene i å utføre viktige oppgaver som kan beskytte laksen. Dette er funn gjort i forskningsprosjektet RED FLAG, ledet av Veterinærinstituttet og finansiert av Norges Forskningsråd.

Maria Dahle.png
Seniorforsker Maria Dahle. Foto: Shane Colvin

De røde blodcellene viser seg å reagere på stresshormoner som kortisol. Gjennom celleforsøk har forskerne funnet at denne reaksjonen på stress kan måles i flere dager, og i tillegg fører stresshormonene til at cellene ikke lenger reagerer normalt når de gjenkjenner et virusgenom.

- Funnene tyder på at røde blodceller kan benyttes til å finne ut hvor stressende fisken har hatt det, og kanskje lære mer om hvorfor kombinasjonen av stressende behandling og vanlige virusinfeksjoner gir dødelighet i oppdrettslaks, forteller seniorforsker Maria Dahle ved Veterinærinstituttet. Hun har vært involvert i instituttets arbeid med å finne biomarkører hos laks.  

Oppdager virus

At røde blodceller frakter oksygen til cellene i kroppen er en kjent sak. Laksen er en atletisk fisk som trenger mye oksygen til aktiv svømming. Men laksens røde blodceller har i tillegg andre viktige oppgaver som å oppdage virus i fiskens blod. Ved å kjenne igjen virusgenom av dobbelttrådet RNA kan de røde blodcellene sette i gang en kraftig reaksjon som kan forberede immunforsvaret på å bekjempe infeksjonen. Denne funksjonen ser altså ut til å bli forstyrret av stresshormoner.

Eksempler på virus cellene normalt reagerer på er virusene som gir hjerte- og skjelettmuskelbetennelse og kardiomyocyttsyndrom (hjertesprekk), de to virussykdommene som gir høyest dødelighet i oppdrettslaks i sjøfasen.

Les mer om RED FLAG-prosjektet her

Mer fra denne forskningen vil bli presentert under HAVBRUK 2024 i Tromsø 22. til 24. oktober. Les mer om arrangementet og se program her.

Del artikkel