Rapport viser god kvalitet på norske laboratorier

En rekke beredskapshendelser preget året 2022 for Veterinærinstituttet som nasjonalt referanselaboratorium (NRL). Rask bekreftelse eller avkreftelse har vært viktig i flere saker.

Veterinærinstituttet er NRL innen fiske- og dyrehelse og fôr og næringsmidler, og har nylig lagt ut sin årsrapport for denne aktiviteten.  

Flere beredskapssaker

Som NRL skal Veterinærinstituttet bekrefte eller avkrefte mistanker, men også bekrefte analyser utført hos andre laboratorier på meldepliktige sykdommer. I 2022 har det blitt bekreftet storfe-tuberkulose i Norge, det er første gang på nesten 40 år. For første gang er Newcastlesyke bekreftet i kommersielt fjørfe i Norge, og for andre året på rad, ble høypatogen aviær influensa bekreftet hos fjørfe. I tillegg har Veterinærinstituttet kunnet avkrefte mistanke om Munn- og klauvsyke hos storfe og klassisk svinepest hos gris.

– En rask bekreftelse av alvorlig smitte, betyr at riktige tiltak kan settes inn. Rask avkreftelse betyr at virksomheten kan fortsette uten tiltak. Dette er en viktig del av NRL-oppgaven, sier avdelingsdirektør for analyser og diagnostikk ved Veterinærinstituttet, Anna Karin Germundsson Hauge.

Infeksiøs lakseanemi (ILA) ble i 2022 stadfestet på 15 lokaliteter. Det ble påvist 98 tilfeller av pankreasyke (PD). Ingen nye tilfeller av Gyrodactylus på villaks ble påvist. I tillegg gjennomfører Veterinærinstituttet en dypere genetisk karakteristikk for å avdekke slektskap og spore smitte ved sykdomsutbrudd.  En del av dette består av å avdekke om det er den sykdomsfremkallende varianten av ILA-virus eller den ikke-patogene varianten HPR0.

Sammenligner analyser fra andre laboratorier

NRL-funksjonen inkluderer å gjennomføre ringtester, det vil si at samme prøvemateriale sendes til analyse ved de private offisielle laboratoriene utpekt av Mattilsynet. Referanselaboratoriet kan da sammenligne og bedømme resultatene og derved bidra til å sikre harmonisert diagnostikk og høy kvalitet hos de som deltar. Innen fiskehelse ble det i 2022 arrangert ringtest for fiskevirus for de offisielle laboratoriene. I tillegg deltok et privat (ikke-offisielt) og tre utenlandske laboratorier (Island, Færøyene og Sverige)., deltok.

I ringtesten for 2021/2022 ble EU-krav om sekvensering av ILA-virus implementert.

Også for fiskebakteriologi ble det arrangert ringtester i 2022. Det var 15 norske (inkl. de offisielle) og et svensk laboratorium som deltok. Alle deltagende laboratorier fikk godkjent ringtesten.

Høy kvalitet

– Generelt er det sånn at laboratorier i Norge har god kontroll på metoder og holder høy kvalitet på det de gjør. Samtidig er det et løpende arbeid å bidra til å harmonisere og forbedre metodene for laboratorieanalyse, undersøkelse og diagnostisering og bruken av disse metodene. Faglig støtte og samråd med de private laboratorier og vitenskapelige råd til Mattilsynet er også en del av oppgaven, forteller Germundsson Hauge.

NRL-rollene krever ledende diagnostisk kompetanse, og omfatter blant annet ansvar for 89 ulike diagnostiske metoder som brukes i NRL sammenheng, for 22 av disse er Veterinærinstituttet akkreditert. Som NRL deltar også instituttet i nettverk nasjonalt og i EU for å sikre riktig diagnostikk til enhver tid.

Dette er Veterinærinstituttets referansefunksjoner:

  • Veterinærinstituttet er Nasjonalt referanselaboratorium (NRL) innenfor dyrehelse (varmblodige dyr, fisk og krepsdyr), fôr og næringsmidler.
  • Veterinærinstituttet er Nasjonalt referanselaboratorium innenfor medisinsk mikrobiologi.
  • Veterinærinstituttet har internasjonale referansefunksjoner på fire smittestoff/sykdommer under WOAH (Verdens dyrehelseorganisasjon-tidligere OIE); CWD (skrantesjuke), lakseparasitten Gyrodactylus salaris, infeksiøs lakseanemivirus (ILAV) og for salmonid alphavirus (SAV/PD), referansesenter for epidemiologi og risikovurdering for sykdommer hos akvatiske dyr, og partner i referansesenter for helseøkonomi.

Dette er NRLs ansvarsområder og oppgaver

I henhold til Kontrollforordningen (Regulation (EU) 2017/625) skal NRL ha følgende ansvarsområder og oppgaver innenfor sine respektive kompetanseområder:

  • samarbeide med EURL og delta i opplæringskurs og i sammenlignende laboratorieprøvinger som EURL organiserer
  • bidra til harmonisering av metodebruk og diagnostikk ved de offisielle laboratoriene
  • ved behov organisere sammenlignende laboratorieprøvinger for offisielle laboratorier
  • sørge for at opplysningene fra EURL formidles til vedkommende myndigheter og de offisielle laboratoriene
  • gi vitenskapelig og teknisk bistand til vedkommende myndigheter i forbindelse med gjennomføring av flerårige nasjonale kontrollplaner og kontrollprogram
  • om nødvendig, gjennomføre opplæringskurs for personalet ved de offisielle laboratoriene
  • aktivt bistå medlemsstaten som har utpekt dem, med å stille diagnose ved utbrudd av næringsmiddeloverførte sykdommer, zoonoser eller dyresykdommer, ved å stille bekreftende diagnoser og foreta karakterisering og epidemiologiske eller taksonomiske undersøkelser av isolater av sykdomsframkallende stoffer eller prøver av skadegjørere.

Veterinærinstituttet ser det også som en sentral oppgave å sikre nasjonal sykdomsoversikt og holde en nasjonal biobank med samling av stammer av ulike smittestoff og annet viktig referansemateriale.

Veterinærinstituttet gir vitenskapelige råd til Mattilsynet og muliggjør at myndighetene kan holde seg oppdatert på den epidemiologiske situasjonen innen NRL-områdene. Ved utbrudd bistår Veterinærinstituttet aktivt i diagnostisering av sykdom og verifisering av smittestoff. Veterinærinstituttet videreformidler aktuell informasjon fra blant annet EURL til Mattilsynet og de offisielle laboratoriene. Sammenlignende laboratorieprøvinger (ringtester) og samarbeidsmøter arrangeres ved behov.

Se årsrapporten for referansefunksjoner her →

 

Del artikkel