Ingunn Sommerset begynte i Veterinærinstituttet i 2019 og kommer fra stillingen som leder for seksjon for akvatisk biosikkerhet, og hun har også vært redaktør for Fiskehelserapporten i flere år. Veterinærinstituttet har gitt ut Fiskehelserapporten i 20 år.
Ingen stor forbedring på kort sikt
- Fiskehelserapporten har vært og er viktig og jeg føler at bevisstheten rundt fiskehelse og fiskevelferd har økt de siste årene. Vi er en nøytral institusjon, og jeg tror vi har høyt tillit når vi går ut med denne type statistikk og informasjon og formidler den til samfunnet. Det har vært mye oppmerksomhet på dødelighetstall og utviklingen i oppdrettsnæringen har gått i feil retning. Slik næringen er strukturert, så forventer vi ikke en stor forbedring på veldig kort tid heller, men man må ikke gi opp, sier Sommerset.
Hun påpeker at en av hovedårsakene til at så mye fisk dør i næringen er infeksjonssykdommer.
-Det er økt fokus på biosikkerheten, dvs å hindre smitteintroduksjon og smittespredning, så det å jobbe forebyggende og hindre påslag av smitte er kjempeviktig. Det vil ta tid og koster også litt, og det er også usikkerhet rundt hvilke tiltak som virker og ikke virker. Veterinærinstituttet har en viktig rolle, nettopp fordi vi kan skaffe oversikten og jobbe tett sammen med næringen og andre kunnskapsinstitusjoner for å løse disse utfordringene. Det er ikke sånn at jeg ser svart på det, sier Sommerset.
Fiskefrelst Sunnmøring
Hun studerte medisinsk mikrobiologi og planla ikke å jobbe med fisk, selv om hun kom fra et område ved Sunnmørskysten der fiskeoppdrett og villfiskfangst er vanlig. Men da hun holdt på å bli ferdig med mastergraden sin, så skiftet veilederen hennes jobb og begynte på Havforskningsinstituttet for å bygge opp en ny gruppe.
-Han søkte om forskningsmidler til en doktorgradsstipendiat og spurte meg om han kunne sette mitt navn som kandidat. Uten at jeg helt skjønte hva det innebar så sa jeg ja til det, men så fikk han forskningsmidlene og det var knyttet til meg som kandidat. Det var et litt sært felt med kveiteoppdrett og virus som tok knekken på yngelen, så det var et kjempestort sprang fra human patogene bakterier og tuberkulose som jeg jobbet med. Men, så gikk jeg jo løs på dette her og har faktisk ikke sett meg tilbake. Jeg har vært fiskefrelst siden og har holdt på med fiskehelseproblematikk i snart 30 år, forteller Sommerset.
Hør på hele podcasten her.