Podcast: Skal redde en sjelden fiskeart i vann i Spania

Denne saken er eldre enn to år

Bekjempelse av fremmede arter og parasitter, behandling i vassdrag og elver og reetablering av fiskebestander, er blant det som Veterinærinstituttets forskere ved seksjon Miljø- og smittetiltak i Trondheim jobber med. De gjør et viktig jobb for Norge, men instituttets kunnskap rundt dette er også etterspurt av andre land.

Veterinærinstituttet er nasjonalt kompetansesenter for bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Dette arbeidet, som har vart i flere tiår, har ført til kontakt med flere internasjonale aktører, blant annet spanske myndigheter som nå ønsker råd fra Veterinærinstituttet i forbindelse med bekjempelse av plagsom fiskeart. Men hva innebærer det, hvilken rolle har Veterinærinstituttet i et slikt arbeid og hvilken betydning har norsk forskning og kunnskap innenfor dette området?

helge-bardal
Helge Bardal. Foto: Eivind Røhne

Dette er tema i en ny episode av Veterinærinstituttets podcast, VETpodden. Forsker Helge Bardal var nylig på oppdrag i nærheten av Barcelona i Spania som konsulent hvor målet var fjerne en uønsket fiskeart for å redde en sjelden fiskeart som finnes kun der.



Bidrar til planlegging og gjennomføring av tiltak

-Gambusia, også kalt mosquitofish, er en fremmed art som truer Valenciatannkarpens eksistens. Valenciatannkarpe finnes i dag kun på rundt 15 forskjellige steder langs den spanske middelhavskysten. Habitater, kystnære laguner, er svært truet. Veterinærinstituttets rolle er i første omgang å være konsulenter i planlegging og gjennomføring av prosjektet. De ønsker også at vi er til stede når selve behandlingen skal starte, forteller Bardal.

Han understreker at når en fremmed fiskeart ble flyttet inn i samme leveområde som den sjeldne fiskearten så skapte det store problemer. Det er derfor viktig å ta vare på den sjeldne fiskearten slik at den ikke utryddes, og gjenopprette det naturlige økosystemet i karpens habitat.

Fremmede arter påvirker økosystemet negativt

-Når den fremmede arten klarer å etablere seg så kan den påvirke økosystemet negativt. Gambusia er et problem fordi den er en næringskonkurrent til Valenciatannkarpen. Dette har vi jobbet mye med i Norge, f.eks. bekjempelse av gjedde i områder der gjedde egentlig ikke skal være. Gjedde er en predator-art som spiser opp all annen fisk i mindre vann den blir spredt til. Det er et stort problem, sier Bardal.

De fleste behandlings- og reetableringsprosjektene Veterinærinstituttet er involvert i i Norge, er knyttet opp mot bekjempelsen av lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Veterinærinstituttet er internasjonalt referanselaboratorium for G. salaris og nasjonalt kompetansesenter for landets genbankvirksomhet, bevaring og reetablering i disse prosjektene. Instituttet leder arbeidet i gyroregionene på oppdrag fra Miljødirektoratet hvor hovedansvaret er å planlegge, koordinere og kvalitetssikre det praktiske arbeidet.

Hør hele episoden her:

Del artikkel