Podcast: Dødelighetstall som indikator på helse og velferd

Helt fra Florence Nightingales tid, og enda før det, har det blitt ført statistikk over dødelighet. For mennesker og etter hvert for dyr. Mye av de samme metodene for dødelighetsberegninger brukes både på mennesker og dyr.

De siste årene har dødelighet på oppdrettslaks fått mye oppmerksomhet. Hva er egentlig poenget med dødelighetstall og hvordan kommer man fram til tallene?

Lars Qviller, forsker ved Veterinærinstitiuttet. Foto: Bryndis Holm, Veterinærinstituttet
Lars Qviller, forsker ved Veterinærinstitiuttet. Han var gjest i VETpodden sammen med Christian Madsen fra Folkehelseinstituttet som deltok fra mobil. Foto: Bryndis Holm, Veterinærinstituttet

Dette er tema i en ny episode av Vetpodden. Gjester i podcasten er Lars Qviller, forsker ved Veterinærinstituttet og Christian Madsen som er forsker og epidemiolog ved Folkehelseinstituttet.

Begge snakker om hvordan dødelighetstall blir brukt som en indikator på helse og velferd, enten det gjelder mennesker eller oppdrettslaks. De forteller blant annet om hva vi egentlig skal med dødelighetstall og hvordan den historiske utviklingen av dødelighetsberegninger har vært. 

Christian Madsen, forsker og epidemioulog ved Folkehelseinstituttet. Foto: Privat
Christian Madsen, forsker og epidemiolog ved Folkehelseinstituttet. Foto: Privat

Hør på hele podcasten her. 

Del artikkel