Veterinærinstituttet, Mattilsynet, Animalia og fjørfenæringen samarbeider hvert år om overvåkning av Campylobacter spp. i slaktekylling, som slaktes før de er 51 dager gamle. Prøvene ble tatt fra mai til oktober i 2022, og overvåkningen viste at totalt 106 flokker, eller 4,8 %, testet positivt for denne bakterien. Det er noe lavere sammenliknet med tidligere år der det i 2019, 2020 og 2021 var et resultat på henholdsvis 5.1 % 6.1 % og 5.8 % av Campylobacter spp. i positive flokker.
Sammenlignet med de fleste andre europeiske land er forekomsten fortsatt svært lav i Norge.
- Flokker som tester positivt for Campylobacter spp. blir enten varmebehandlet eller fryst i minimum 3 uker, noe som betydelig reduserer antall av denne bakterien som forbrukerne utsettes for. Overvåkningsprogrammet er dermed et viktig bidrag til økt mattrygghet i den norske befolkningen, sier forsker ved Veterinærinstituttet, Kristin Sæbø Pettersen.
Rapporten «The surveillance programme for Campylobacter spp. in broiler flocks in Norway 2022» og Handlingsplanen for 2023 kan leses her.
Her kan du se nettmelding fra Mattilsynet.