Oppdaterte retningslinjer for håndtering av kjæledyr og hest smittet med antibiotikaresistente bakterier

Veterinærforeningen utarbeidet i 2021 retningslinjer i samarbeid med Veterinærinstituttet, Smådyrpraktiserende veterinærers forening, Hestepraktiserende veterinærer forening og Mattilsynet. Disse er nå oppdatert. For å overvåke den nasjonale situasjonen er det bl.a. anbefalt at bakterieisolater sendes til Veterinærinstituttet som er et nasjonalt referanselaboratorium for antibiotikaresistens.

-Målet med retningslinjene er at veterinærer skal få hjelp til å håndtere situasjoner hvor det påvises meldepliktige resistente bakterier hos kjæledyr eller hos hest, sier Seniorforsker Anne Margrete Urdahl ved Veterinærinstituttet.

Rådene i «Retningslinjer for håndtering av kjæledyr og hest smittet med antibiotikaresistente bakterier» omfatter også tiltak i virksomhetene hvor det blir påvist resistente bakterier, samt råd og veiledning til dyreeierne.

En rekke antibiotikaresistente bakterier ble gjort meldepliktige i 2019 med oppdatering i 2022. For kjæledyr og hest, er disse meldepliktige som Liste 3-sykdommer. Hvilke antibiotikaresistente bakterier som til enhver tid er meldepliktig kommer fram av vedleggene i dyrehelseforskriften.  Veterinærinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for antibiotikaresistens hos bakterier fra dyr i Norge (NRL-AMR). Antibiotikaresistens kan være forårsaket av mange forskjellige mekanismer. For å vite hvilke mekanismer som er til stede, samt å kunne sammenlikne isolater, er det ofte behov for å karakterisere bakterieisolatene ved hjelp av genetiske metoder.

-Slik kan vi overvåke om en eventuell økning av resistens er forårsaket av spesielle mobile genetiske elementer, eller f.eks. identifisere et utbrudd av MRSA eller MRSP, forklarer Urdahl.

Det anbefales å sende følgende isolater til NRL-AMR for å overvåke den nasjonale situasjonen:

  • Kolistinresistente Enterobacterales, Acinetobacter spp. og Pseudomonas spp.
  • ESBL/AmpC beta-laktamase produserende Enterobacterales (Enterobacterales resistente mot 3. generasjons cefalosporiner) og Pseudomonas spp.
  • Karbapenemaseproduserende/ karbapenemresistente Enterobacterales, Acinetobacter spp. og Pseudomonas spp.
  • Vancomycinresistente Enterococcus spp. (VRE)
  • Linezolidresistente Enterococcus spp. (LRE)
  • Meticillinresistente Staphylococcus aureus (MRSA)
  • Meticillinresistente Staphylococcus pseudintermedius (MRSP)
  • Linezolidresistente Staphylococcus spp. (LRS)
  • Fluorokinolinresistente Campylobacter spp.

-Ta alltid kontakt med nasjonalt referanselaboratorium for antibiotikaresistens først for nærmere avtale om innsendelse av isolater slik at vi er forberedt, sier Urdahl.

NRL-AMR kan nås på e-post: NRL-AMR@vetinst.no

→ Her kan du finne Retningslinjer for håndtering av kjæledyr og hest smittet med antibiotikaresistente bakterier.

Del artikkel