Økte nedbørsmengder gir større risiko for spredning av gyrosmitte fra Drammensvassdraget

Denne saken er eldre enn to år

En rapport Veterinærinstituttet har gjort på oppdrag fra Mattilsynet konkluderer med at fisk fra Drammenselva som er infisert  med ferskvannsparasitten Gyrodactylus salaris vil kunne svømme lengre i Oslofjorden med levende parasitter, og vil derved kunne infisere sideelver med større distanser enn det som har vært vist tidligere. 

Uværet Petra høsten 2015 viste at økte nedbørsmengder i Oslofjordområdet kunne gi lavere salinitet (saltholdighet) i de øvre vannsjiktene i Oslofjorden. Slike endringer utløste spørsmål om ferskvannsparasitten Gyrodactylus salaris fra Drammensvassdraget kunne bli transportert levende over større avstander enn tidligere beregnet.

Veterinærinstituttet gjennomførte derfor en risikovurdering for å beregne hvor sannsynlig det er at en reduksjon i saltinnhold i fjorden vil føre til at gyro-smittet laksesmolt fra Drammensvassdraget kan smitte andre nærliggende vassdrag. Vurderingen tok utgangspunkt i en risikovurdering fra 2003, men denne gangen ble det benyttet salinitetsverdier målt i Oslofjorden under Petra-uværet.

Infisert fisk kan ta med seg parasittene over lengre avstander

Risikovurderingen konkluderer med at infisert fisk fra Drammenselva vil kunne svømme lengre i Oslofjorden med levende parasitter, og vil derved kunne infisere sideelver i økte avstander fra Drammenselva enn tidligere vist. I vurderingen ble to elver konkret brukt som eksempler; Åroselva og Numedalslågen.

Reduksjon av utvandrende smolt kan bidra til lav risiko

For Åroselva viser det seg at dersom vi opplever «Petra-forhold» i Oslofjorden i utvandringstida for smolt, vil den årlige sannsynligheten for at elva kan bli besøkt av infisert smolt fra Drammenselva, øke til ca 8% sammenlignet med ca 1 % i 2003-rapporten.  Over en ti årsperiode med slike salinitetsforhold, vil det være overveiede sannsynlig at elva kan bli besøkt av infisert smolt (samlet sannsynlighet på 78 %). Risikoen forblir imidlertid omtrent på samme nivå som i 2003 hvis antall utvandrende smolt reduseres til en tiendedel (13 000 i stedet for 130 000).

For Numedalslågen er sannsynligheten for at elva kan bli besøkt av infisert smolt fra Drammenselva ved «Petra-forhold» i utvandringstiden i ti år, beregnet å være 18% ved utvandring av 200 000 smolt årlig.

Utbredelse og bekjempelse

Infeksjon med G.salaris er en liste 3-sykdom, og forekomst av eller mistanke om G. salaris skal umiddelbart rapporteres til Mattilsynet. Norske myndigheter ønsker å utrydde G. salaris i alle vassdrag der dette vurderes som mulig.

Les rapporten.

Les mer om parasitten, forekomst og bekjempelsen. 

 

Del artikkel