Økt utbredelse av høypatogen fugleinfluensa i Norge

Resultater fra det nasjonale overvåknings- og kontrollprogrammet for fugleinfluensa (aviær influensa) hos villfugl, viser en økning i antall påvisninger av høypatogent fugleinfluensavirus i Norge i 2022 sammenlignet med 2021. I 2022 ble det gjort 105 påvisninger av denne alvorlige formen for fugleinfluensa hos villfugl.

Veterinærinstituttet gjennomfører det nasjonale overvåkningsprogrammet for fugleinfluensa hos villfugl på oppdrag fra Mattilsynet. Formålet er å kartlegge forekomst av fugleinfluensavirus hos villfugl i Norge. En andel av prøvene tas fra tilsynelatende friske fugler i forbindelse med jakt eller ringmerking (aktiv overvåking). I tillegg tar Mattilsynets inspektører prøver fra syk eller død villfugl dersom det er mistanke om fugleinfluensa (passiv overvåking).

Høypatogen fugleinfluensa (HPAI) ble påvist for første gang i Norge i november 2020.

– I 2021 og 2022 ble det undersøkt prøver fra over 1000 villfugl årlig. Det gjøres flest funn av HPAI i passiv overvåking, forteller fagansvarlig for fjørfe ved Veterinærinstituttet Silje Granstad.

Høypatogent aviært influensavirus ble påvist hos villfugl i alle landets fylker unntatt Innlandet i 2022. De fylkene med flest villfuglpåvisninger var Troms og Finnmark og Rogaland. To ulike virussubtyper, HPAI H5N1 og HPAI H5N5, ble påvist i Norge. I 2022 ble høypatogent fugleinfluensavirus for første gang påvist på Svalbard og Jan Mayen.

Det er viktig for den nasjonale overvåkingen av fugleinfluensa i Norge at publikum melder ifra til Mattilsynet ved funn av syke eller døde fugler.

Her kan du lese hele rapporten.

Del artikkel