Økt antall tilfeller av fugleinfluensa hos storfe i USA

Fugleinfluensa rammer vanligvis fugler, men ble i mars i år påvist hos storfe i USA. Siden har viruset spredd seg til storfehold i 13 delstater. Veterinærinstituttet følger nøye med på situasjonen.

Amerikanske myndigheter anslår at omtrent ti prosent av melkekyrne i smittede besetninger har blitt syke. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Amerikanske myndigheter anslår at omtrent ti prosent av melkekyrne i smittede besetninger har blitt syke. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

- Veterinærinstituttet følger situasjonen, men har ingen mistanke om smitte i storfebesetninger her i Norge, sier Marie Myklatun Krosness, som er fagansvarlig for storfe ved Veterinærinstituttet.

Fugleinfluensaviruset er et høypatogent H5N1-virus som vanligvis rammer og gir alvorlig sykdom hos fugler. Undersøkelser gjort i forbindelse med utbruddet i USA viser at viruset trolig har kommet inn i en storfebesetning med en enkelt introduksjon fra villfugl. Deretter har smitten spredd seg mellom storfebesetninger ved salg av livdyr og sannsynligvis indirekte via utstyr som deles mellom besetninger.

Dyrene som har fått påvist viruset har vist forbigående og milde symptomer, med redusert appetitt og fall i melkeproduksjonen. Noen av dyrene har også hatt feber, jurbetennelse, milde luftveissymptomer eller endret avføring, men har blitt friske i løpet av 10 til 14 dager. Amerikanske myndigheter anslår at omtrent ti prosent av melkekyrne i smittede besetninger har blitt syke. Viruset oppformerer seg spesielt i juret, og melk fra syke kyr kan inneholde store mengder virus.

Overvåking av fugleinfluensa i Norge

Influensavirus er ikke påvist hos storfe i Norge. Marie Myklatun Krosness forteller at selv om fugleinfluensa fortsatt hovedsakelig er en fuglesykdom, har det på verdensbasis vært en økning i smitte fra fugler til pattedyr det siste året.

- I Norge er viruset så langt kun påvist hos fjørfe, villfugl og rødrev og hos hvalross på Svalbard. Virusvarianten som har smittet fra fugl til storfe i USA er en annen enn den som sirkulerer hos vill fugl i Norge og Europa. Likevel, funnet av fugleinfluensa hos melkekyr i USA bekrefter at vi også i Norge må være årvåkne for at andre dyrearter kan smittes, sier Krosness.

Veterinærinstituttet og Mattilsynet har gjennomført overvåkning av fugleinfluensa i Norge siden 2006. Overvåkingen har blitt forsterket de siste årene og det gjennomføres også overvåkning av villfugl og andre ville dyrearter.

Kan smitte mennesker

Det amerikanske smitteverninstituttet (CDC) rapporterer at viruset så langt er påvist hos fire mennesker, som har blitt smittet som følge av kontakt med melkekyr.

Folkehelsemyndighetene i USA vurderer likevel risikoen for smitte til mennesker som lav og at pasteuriserte melkeprodukter og gjennomstekt kjøtt er trygt å drikke og spise. Det er også trygt å innta stekt storfekjøtt, samt pasteurisert melk og melkeprodukter i Norge. Det er svært sjeldent at mennesker smittes med fugleinfluensa og det er ikke påvist smitte til mennesker i Norge.

Folkehelseinstituttet la tidligere i sommer frem en risikovurdering av utbruddet av fugleinfluensa blant melkekyr i USA, les denne her.

Les mer om fugleinfluensa på Folkehelseinstituttets sider her.

Les mer om fugleinfluensa på Mattilsynets sider her.

Les mer om overvåking av villfugl i Norge her.

Virusene som forårsaker fugleinfluensa har en stor evne til å endre seg og kan utvikle økt smitteevne når de smitter fra fugl til andre dyr. Les mer og se Veterinærinstituttets eksperter snakke om dette i denne saken.

Del artikkel