Obduksjonen av hvalrossen Freya er klar

Denne saken er eldre enn to år

Hvalrossen Freya var frisk, og døde momentant ved avliving. Det viser obduksjonsrapporten fra Veterinærinstituttet.

Hvalrossen Freya ble avlivet i Oslofjorden 14. august, og deretter sendt Veterinærinstituttet for obduksjon. Obduksjon ble rekvirert av Havforskningsinstituttet, som samarbeider med Fiskeridirektoratet.

– Det er ingen tvil om at hvalrossen har dødd øyeblikkelig ved avliving. Det var et friskt dyr, i godt hold, uten nevneverdige anmerkninger utover skaden i kraniet grunnet avlivingsskuddet, sier Malin Rokseth Reiten, patolog ved Veterinærinstituttet.

Det eneste andre skaden på hvalrossen var et sår på den ene luffen, som var i ferd med å heles. Det gis heller ikke nevneverdig indikasjon på hva hvalrossen har spist under oppholdet i Oslofjorden, da magesekken var tom. Alle funn er sendt til Havforskningsinstituttet for videre vurderinger og forskning.

Som et særtilfelle ble skjelettet til hvalrossen overført til Naturhistorisk museum. I de aller fleste tilfeller vil levningene ikke være egnet for bruk etter obduksjon, og destrueres da av Veterinærinstituttet av smittevernhensyn.

– Veterinærinstituttets rolle i denne saken er hovedsakelig det veterinærfaglige, gjennom vår spesialkompetanse innen patologi og sykdomsoppklaring. Nå hadde vi muligheten til å legge til rette for videre forskning og undervisning om hvalross, og vi er glade for å kunne bidra til enda mer kunnskap om viltartene, kunne Knut Madslien, fagansvarlig for vilt ved Veterinærinstituttet, da fortelle.

Del artikkel