Ny bølge av fugleinfluensa blant villfugl i Norge

Etter en sommer og hekkesesong uten store fugleinfluensautbrudd er det i høst påvist flere tilfeller av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) blant villfugl i kystnære strøk i Norge og Europa.

I september ble denne svartbaken funnet i Øksnes i Nordland med tydelige tegn på fugleinfluensa. Senere døde fuglen og fikk påvist HPAI H5N5. Foto: Veterinærinstituttet
I september ble denne svartbaken funnet i Øksnes i Nordland med tydelige tegn på fugleinfluensa. Senere døde fuglen og fikk påvist HPAI H5N5. Foto: Veterinærinstituttet

Det er spesielt blant sjøfugl antallet påvisninger av HPAI har økt den siste tiden. Blant annet har smitte blitt påvist hos måker og havørn i Nord-Norge, og det er i hovedsak viruset av typen H5N5 som er funnet. Det er en risiko for at smittede fugler kan spre viruset til sørligere områder ettersom måkefugler fra de nordligste fylkene kan trekke sørover i ukene og månedene som kommer.

Selv om det har vært få utbrudd blant fjørfe og holdte fugler i Europa i sommer forventes flere tilfeller fremover. Dette henger sammen med at smitten øker blant villfugl.

– Høsten og vinteren er tiden for å ha ekstra fokus på smittevern for alle som holder fjørfe, enten det er kommersielt eller som hobby, understreker Silje Granstad, veterinær og fagansvarlig for fjørfe ved Veterinærinstituttet.

Siden 2020 har det vært utbrudd av HPAI i fem kommersielle fjørfebesetninger, to hobbyfjørfehold og to fugleparker i Norge.

I september ble denne svartbaken funnet i Øksnes i Nordland med tydelige tegn på fugleinfluensa. Senere døde fuglen og fikk påvist HPAI H5N5:

Veterinærinstituttet følger nøye med på utvikling og spredning av fugleinfluensa fremover. Les mer om fugleinfluensasituasjonen i Norge, Europa og globalt i Veterinærinstituttets nyeste statusrapport.

Det er viktig at publikum, ornitologer, forskere og andre følger nøye med på syke eller døde fugler og pattedyr i hele landet gjennom høsten og vinteren. Ved mistanke om fugleinfluensa hos villfugl eller pattedyr skal Mattilsynet varsles.

Del artikkel