Gjennom sitt doktorgradsarbeid har forsker Evalyn Mwihia dokumentert forekomsten av muggsoppgifter i fiskefôr i Kenya. I deler av arbeidet fokuserte hun på aflatoksin.
– Aflatoksin er den muggsoppgiften det har vært mest fokus på i tropiske land og er ansett som den giftigste, forklarer forskeren.
Evalyn Mwahiras doktorgradsarbeid ble gjennomført ved NMBU og Universitetet i Nairobi, mens de kjemiske analysene ble utført ved Veterinærinstituttet. Mwahira testet fiskefôr og fôringredienser og fant aflatoksin i 85 prosent av prøvene. I tillegg påviste hun leverskader i fisk fra fem oppdrettsanlegg, skader som fisken kan få dersom den er eksponert for aflatoksin. Undersøkelsen gav imidlertid ikke grunnlag for å konkludere med at skadene hos akkurat disse fiskene skyldes aflatoksin.
Fisken er eksponert for muggsoppgiftblandinger
Mwihia undersøkte også forekomsten av 40 andre muggsoppgifter i fôret. I nesten alle prøvene som ble analysert, ble det påvist minst en av disse. Av alle 40 muggsoppgiftene fant hun 29 av dem i minst én prøve. To eller flere muggstoffgifter ble påvist i 87 prosent av prøvene. Dette viser at fisken vanligvis er eksponert for blandinger av ulike muggsoppgifter.
Dersom fisken inntar muggsoppgifter over tid, både enkeltvis og i blandinger, kan det potensielt føre til toksiske effekter hos fisken. Mwihia slår derfor fast at det bør gjennomføres tiltak for å redusere forekomstene av muggsoppgifter, eller mykotoksiner, i fiskefôret.
Oppdrettere og forhandlere mangler kunnskap
Gjennom arbeidet har Mwihia dokumentert at fiskeoppdrettere og forhandlere av fiskefôr i regionen vet for lite om muggsoppgifter og at de mangler informasjon om hva som kan begrense forekomstene av aflatoksin i fôret. Ved hjelp av slik kunnskap kan aktørene endre hvordan de håndterer fôret, og sikre mindre mykotoksiner i produksjonskjeden.
– Ved å gi aktørene kunnskap om muggsoppgifter i fôret kan man bidra til å redusere forekomsten av muggsoppgifter ved at fôret behandles bedre. Blant annet gjennom å ikke oppbevare det på bakken, og å være oppmerksom på hvordan og hvor lenge man lagrer det før bruk, sier Evalyn Mwihia.