Både i Norge, Sverige og Danmark har det høsten 2021 blitt påvist HPAI i kommersielle fjørfebesetninger. Hardest rammet når det gjelder fjørfe er imidlertid Italia med påvisninger fra om lag 300 besetninger. Påvisningene kommer hovedsakelig fra kalkunbesetninger, men også fra både verpehøns- og slaktekyllingbesetninger.
Status i Norge
–Så langt i utbruddet har det blitt påvist fire tilfeller av HPAI fra ville fugler i Norge. Den seneste påvisningen av HPAI er fra en havørn som ble funnet død 6.12.2021 i Fedje kommune i Vestland fylke. Antall prøver undersøkt for fugleinfluensa i desember er for lite til å si noe om utbredelsen i Norge, men smitten finnes sannsynligvis i villfuglpopulasjonen også her i landet, forteller fjørfeansvarlig ved Veterinærinstituttet Grim Rømo.
Symptomer
Utbrudd av HPAI hos høns og kalkun har som regel gitt utslag i akutt sykdom og raskt økende dødelighet i flokken. Tilbakemeldingene fra utbruddet i Italia er at HPAI-smitte i slaktekyllingflokker gir lite eller ingen symptomer og/eller dødelighet. Dette er urovekkende, da manglende kliniske tegn på HPAI vil gjøre det vanskelig å oppdage smitten tidlig og dermed øker faren for videre smittespredning til nye besetninger.
Smittevern er viktig
På bakgrunn av mange påvisninger av HPAI fra både ville fugler og fra fjørfebesetninger i Europa, og faren for ny introduksjon av smitte til Norge, er det nå særdeles viktig med gode smittevernsrutiner for å forebygge smitte av HPAI til fjørfe. Det bør fortsatt være lav terskel for å undersøke for fugleinfluensa ved økt dødelighet, nedsatt produksjon og/eller redusert fôr- og vannopptak i fjørfe- og hobbyfjørfebesetninger
Anbefaler å videreføre portforbud
Veterinærinstituttet anbefaler ikke enda å oppheve høyrisikoområder med portforbudbestemmelser i kommunene: Randaberg, Stavanger, Sandnes, Sola, Klepp, Time, Gjesdal, Hå, Bjerkreim, Eigersund, Lund, Sokndal, Hjelmeland, Strand og Kvitsøy.
Les statusrapporten med anbefalinger per 7. januar 2022 her.