Arendalsuka er en demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vårt. Dette er arrangementet for de som vil være med å lytte til, debattere og løse dagens og morgendagens samfunnsutfordringer. Rundt 1900 arrangementer og 200 stands vil fylle Arendal sentrum i fem dager fra 12. til 16. august.
For Veterinærinstituttet er Arendalsuka en mulighet til å delta i en opplyst samfunnsdebatt med bidrag knyttet til vårt samfunnsoppdrag. Instituttet deltar med egne arrangementer i samarbeid med andre kunnskapsinstitusjoner.
Mandag 12. august kl. 15.00-16.00 - Fra rødt til grønt lys for laksenæringa?
Sted: Studio Spornes Tyholmen
Situasjonen i oppdrettsnæringen i dag er dyster. Fiskehelserapporten viser at over 100 millioner laks døde før slakt i norske oppdrettsanlegg i 2023. Det er særlig behandling mot lakselus som medfører sår og dødelighet for laksen. Regjeringen har varslet stortingsmeldinger om havbruk og om dyrevelferd i kommende stortingsperiode. Stortinget har bedt regjeringa utforme en «Miljøfleks»-ordning i 2024 for å bedre situasjonen i oppdrettsnæringa. Med innføring av mer null- eller lavutslippsteknologi mht lakselus, vil helse og velferd for både oppdrettslaks og villfisk bedre seg.
Hvordan får vi til dette? Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Stavanger har sammen med næringsrepresentanter, lokal forvaltning og Mattilsynet studert en mulig løsning for produksjonsområde 3 og 4. Er dette en mulig modell for nasjonale løsninger?
Mandag 12. august kl. 16.30-17.30 - Spredning av fremmede fiskearter – en potensiell miljøkatastrofe, men ukjent for de fleste..
Sted: Studio Spornes Tyholmen
Det er et globalt mål å stoppe fremmede arter fra å spre seg i natur hvor arten ikke hører naturlig hjemme. Norge har forpliktet seg internasjonalt til å stoppe fremmede arter. En fremmedart er en art av planter, dyr, sopp eller mikroorganismer som har blitt introdusert, bevisst eller utilsiktet, til et område utenfor sitt naturlige utbredelsesområde.
I denne sesjonen vil Veterinærinstituttet presentere status for arbeidet som gjøres på vegne av miljømyndighetene med å stoppe og fjerne fremmede fiskearter i Norge. Veterinærinstituttet har på oppdrag fra Miljødirektoratet hatt prosjektledelsen av bekjempelsen av gyro-parasitten i norske vassdrag i snart 30 år. Kampsignalet kommer fra enstemmige stortingsvedtak og har hatt suksess gjennom omfattende og bredt samarbeid med lokale støttespillere, forvaltning, næring og interesseorganisasjoner med resultater som har vakt internasjonal oppsikt. I økende grad brukes nå denne kompetansen til å bekjempe fremmede fiskearter i landet vårt.
Tirsdag 13/8 2024 16:15 - 17:30 - Bærekraftslaks?
Sted: Studio Spornes Tyholmen
Lakseproduksjon er i dag Norges største husdyrnæring. Næringen produserer verdier for milliarder, men det er store utfordringer knyttet til bærekraft. Både tilgang på for, utslipp og dyrevelferd er utfordringer som næringen står midt oppe i. Men det finnes også muligheter. Bærekraftig laks forutsetter god fiskehelse og -velferd i stedet for sår, sykdom og høy dødelighet.
Vi håper du vil komme og la deg engasjere i spennende temaer sammen med oss.