Steinsfjorden er en av Norges mest populære innsjøer for fiske av edelkreps, men har ofte oppblomstringer av cyanobakterier som produserer giftstoffer.
I forskningsprosjektet TARGET har et team fra Veterinærinstituttet og Norsk institutt for vannforskning undersøkt innhold av levergiften microcystin i edelkreps fra denne innsjøen som ble samlet inn juni til oktober 2015 med hjelp av Steinsfjorden Fiskeforening.
-Resultatene viser at mage, tarm og lever fra krepsen inneholdt store mengder microcystin. Det tyder på at edelkreps i Steinsfjorden får i seg store mengder giftproduserende cyanobakterier gjennom dietten, og at giftstoffet akkumuleres i krepsens lever. Men den spiselige halemuskelen inneholdt svært små mengder av giften, så det er ingen grunn til å frykte at det er farlig å spise normale mengder kreps fra Steinsfjorden, forteller Trude Vrålstad, forsker hos Veterinærinstituttet og prosjektleder.
Men krepsetarmen inneholdt så store mengder microcystin, og beregninger viser at det totale giftinnholdet i krepsehalen vil kunne tredobles dersom tarmen ikke fjernes.
Innholdet av microcystin i krepsehalene lå godt under tolerabelt daglig inntak, som WHO har beregnet til 0,04 mikrogram av giftstoffet per kilo kroppsvekt per dag. Dette gjelder for kreps både med og uten tarm.
Det kan likevel være en god idé å fjerne tarmen fra halemusken dersom krepsen er fanget i vann med høye forekomster av cyanobakterier for å redusere mengden av dette uønskede giftstoffet i et ellers herlig måltid.
Les hele artikkelen på Forskning.no.
Forskningsprosjektet TARGET
Les mer om Tifotkreps