Veterinærinstituttet undersøkte i november tankmelkprøver for antistoffer mot blåtunge på oppdrag fra Mattilsynet. 1837 storfebesetninger i Sør-Norge ble undersøkt og antistoffer er påvist i 270 (14,7%) av disse. Det er en økning i antall påvisninger siden forrige tankmelkundersøkelse i september. Disse undersøkelsene skal først og fremst gi en oversikt over utbredelsen av blåtunge.
Blåtunge er en alvorlig sykdom som rammer drøvtyggere og det er i hovedsak sau og storfe som blir syke. Sauer viser oftere kliniske tegn til sykdom, mens storfe også kan være smittet uten å vise kliniske tegn. Sykdommen smitter med blodsugende sviknott og ikke direkte mellom dyr. Blåtunge smitter ikke til mennesker, verken via dyr eller mat.
Påvist hos både sau og storfe
Det første tilfellet av blåtunge serotype 3 ble påvist i Norge i september i fjor, sannsynligvis som følge av introduksjon av smittebærende sviknott som ble ført med vinden fra Danmark. I løpet av høsten ble blåtunge påvist i 89 dyrehold i Sør-Norge, hvorav 31 besetninger har storfe og 61 har sau. Besetningene ble testet som følge av sykdomsmistanker, og noen ble undersøkt i forbindelse med kjøp, salg og flytting av dyr.
Tankmelkundersøkelsene viser at det har skjedd en betydelig økning i antall besetninger med blåtunge siden sykdommen ble introdusert til Norge. Utbredelsen av besetninger som har hatt blåtungesmitte i 2024 viser at det er potensiale for at mange områder i Sør-Norge kan bli utsatt for blåtunge i fremtiden.
Markant økning
- Smittespredning skjer hovedsakelig med sviknott som selv bare kan fly noen få kilometer, men som også kan fraktes med vinden over lengre avstander. At vi finner antistoffer i tankmelk indikerer at det har vært lokal smitte fra sviknott eller at infisert sviknott har kommet fra andre områder med vinden. I enkelte tilfeller kan det også skyldes innkjøp av dyr fra et område hvor det har sirkulert blåtunge, sier Marie Myklatun Krosness, som er fagansvarlig for storfe ved Veterinærinstituttet.
Til sammen nesten femten prosent av de besetningene som ble prøvetatt i november har fått påvist antistoffer mot blåtunge. Tankmelk fra besetninger i Agder, Akershus, Buskerud, Innlandet, Oslo, Rogaland, Telemark, Vestfold, Vestland og Østfold ble samlet inn, og det er påvist antistoffer i besetninger i alle disse fylkene med unntak av Vestland. I Agder, Rogaland og Østfold er det en markant økning i antall besetninger med blåtunge fra tankmelkundersøkelsene utført i september. I Agder ble det påvist antistoffer i 60 prosent av de prøvetatte besetningene.