I Norge er leishmaniainfeksjon hos hund en gruppe B-sykdom, det vil si at veterinærer skal melde fra til Mattilsynet når de mistenker at en hund er smittet.
Smittes av sandmygg
Leishmania infantum er en encellet parasitt (protozo) som kan overføres til hund hvis den stikkes av smittebærende sandmygg (sommerfuglmygg). Slike mygg finnes ikke i Norge, men forekommer blant annet i Middelhavsområdet. I sjeldne tilfeller kan Leishmania overføres fra hund til hund ved parring, fra mor til foster, og ved blodoverføring. Hos hund gir parasitten kroniske, livslange infeksjoner, og smittede hunder kan utvikle sykdom lenge etter at de har blitt smittet. Mennesker kan også smittes med Leishmania dersom de stikkes av sandmygg, og kan også bli syke.
Ulike symptomer
Leishmaniose hos hund viser seg på ulike måter. Typiske symptomer inkluderer hudforandringer, vekttap, forstørrede lymfeknuter, nyresvikt m.m. Symptomene er uspesifikke og det er nødvendig å gjøre laboratorieundersøkelser for å bekrefte infeksjon. I og med at sykdom kan oppstå svært lenge etter at hunden ble smittet er det viktig å informere veterinæren om at hunden har vært i utlandet. Da kan veterinæren vurdere om det er aktuelt å teste den for leishmaniose dersom den skulle bli syk.
Hunden blir aldri kvitt parasitten, hvis den først er smittet, men symptomene kan bedres med behandling. Til tross for behandling har mange tilfeller av leishmaniose hos hund dødelig utgang.
Viktig å undersøke hunder fra middelhavsområdet
Det er aktuelt å undersøke hunder for Leishmania i forbindelse med import, etter reise, eller ved klinisk sykdom. Det er spesielt viktig å huske at leishmaniose kan være en aktuell diagnose ved sykdom hos hunder som har vært i Middelhavsområdet eller andre områder med høy forekomst av Leishmania. Hunder som er positive for antistoffer mot Leishmania bør følges opp regelmessig hos veterinær, og bør ikke brukes i avl eller som blodgivere.
Forebyggende behandling før reise
Hvis du skal reise med hund til områder med Leishmania-smittet sandmygg er det viktig at hunder gis forebyggende behandling for å hindre sandmyggbitt. Spot-on formuleringer eller halsbånd innsatt med parasittmiddel kan forebygge sandmyggbitt og redusere risikoen for smitte. I tillegg finnes det to vaksiner på markedet i Europa, hvorav én av disse selges i Norge. Dersom du skal ha med deg hunden din til Sør-Europa bør du diskutere forebyggende behandling med din veterinær på forhånd.
Det er lite trolig at sandmygg vil kunne etablere seg i Norge med det første, men hunder med Leishmania-smitte vil kunne smitte andre hunder ved parring og til avkom, ved blodoverføring og kanskje også ved bitt.
Ved mistanke om leishmaniose hos hund skal veterinæren varsle Mattilsynet. Veterinærinstituttet kan bistå med diagnostiske undersøkelser og informasjon.
Mer informasjon om Leishmania finner du her.
Kontaktperson hos Veterinærinstituttet:
Inger Sofie Hamnes