Lav forekomst av sykdomsfremkallende Yersinia-bakterie i Norge

I 2022 ble spiseferdige næringsmidler undersøkt for første gang i Norge for sykdomsfremkallende Yersenia enterocolitica. Resultatene tyder på at det er lav forekomst av bakterien i disse produktene.

Dette kommer frem i en ny rapport i kartleggingsprogrammet for patogene Yersinia enterocolitica i spiseferdige næringsmidler og hele spiseferdige vegetabiler. Y. enterocolitica er en bakterie der noen varianter er i stand til å forårsake sykdom hos mennesker. Svin antas å være hovedreservoaret for den sykdomsframkallende bakterien, og svinekjøtt regnes for å være en viktig smittekilde.

Nyttig kunnskap

De senere årene har det vært noen utbrudd av yersionose knyttet til salat og bladgrønnsaker, uten at man har klart å finne smittekilden. Kartlegging av forekomsten av Y. enterocolitica i spiseferdige næringsmidler og spiseferdige vegetabiler i 2022, gir nyttig kunnskap for næring, myndigheter og kunnskapsinstitusjoner.

Det er lite kunnskap om forekomst av sykdomsfremkallende Y. enterocolitica når det gjelder salat og bladgrønnsaker, og Mattilsynet initierte derfor en kartlegging av dette med innsamling av prøvemateriale i 2022.

Det ble analysert til sammen 266 prøver, hvorav 154 var fra de spiseferdige produktkategoriene wraps, sandwicher og bagetter; oppskåret frukt, grønnsaker og salat; og sammensatte produkt (salat/pasta og animalsk mat (kjøtt, ost, fisk, etc.), og 112 var prøver av hele spiseferdige vegetabiler. Prøvene ble tatt ut av Mattilsynet i produksjonsvirksomhet, hos produsent eller importør eller i butikk.

Resultatene tyder på at disse produktkategoriene har lav forekomst av sykdomsfremkallende Y. enterocolitica, da det kun ble isolert Y. enterocolitica biotype 1A fra én prøve. Biotype 1A er tradisjonelt regnet som ikke-patogene for mennesker, og betydning av dette funnet i et mattrygghetsperspektiv er uklart.

Denne kartleggingen har vært stikkprøvebasert og speiler ikke det store produktomfanget i markedet. Allikevel gir denne kartleggingen nyttig kunnskap siden dette er første gang man i Norge undersøker spiseferdige næringsmidler for sykdomsfremkallende Y. enterocolitica.

→ Les mer om bakterien Yersinia enterocolitica.

→ Les hele rapporten her.

→ Les Mattilsynets nettmelding.

Del artikkel