Krepsepestsmitte påvist på ulovlig utsatt signalkreps i Øyeren

Veterinærinstituttet har påvist krepsepestsmitte Aphanomyces astaci på signalkreps som har blitt satt ut ulovlig i Øyeren i Glommavassdraget. Dette er svært alvorlig for den norske edelkrepsen, da krepsepest er dødelig for den. Det er stor fare for at smitten sprer seg til andre vann hvor edelkrepsen lever. 

Signalkreps. Foto David Strand, Veterinærinstituttet
Signalkreps. Signalkrepsen er en fremmed art som kommer fra Nord-Amerika. Denne krepsearten er bærer av krepsepest som er dødelig for den truede edelkrepsen. Foto David Strand, Veterinærinstituttet

Signalkreps er en nordamerikansk ferskvannskreps og en fremmed og uønsket art i norsk natur.

–Den er svært farlig for vår egen edelkreps siden signalkrepsen bærer med seg krepsepestsmitte. Mens nordamerikansk signalkreps er friske smittebærere av sykdommen, så er krepsepest en aggressiv, dødelig sykdom for den norske edelkrepsen. I tillegg til å være bærer av krepsepestsmitte, er signalkreps er en fremmed art i norsk natur og ulovlig å sette ut, sier David Strand, forsker ved Veterinærinstituttet.

Mattilsynet ga tillatelse til prøvefiske etter krepsen etter tips fra lokalbefolkningen. 12 signalkreps ble fanget, og krepsepestsmitte ble påvist hos halvparten av de undersøke krepsene. Utsetting av fremmede arter i norsk natur er ulovlig og regnes som miljøkriminalitet.

Fare for spredning, forbudt å flytte eller fange kreps
I området rundt Øyeren finnes det flere edelkrepsbestander som nå står i fare for å bli smittet. Krepsepest-smitte kan spres gjennom vann, båter og fiskeutstyr, så det er viktig å følge reglene for desinfisering av utstyr og båter før flytting til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag. Det er heller ikke lov å flytte levende eller døde akvatiske dyr innad i eller mellom vassdrag.  (§16 & §17 i dyrehelseforskriften). I tillegg er Øyeren underlagt ekstra restriksjoner for å hindre spredning av krepsepest (FOR-2005-06-20-652), og det er forbudt å fange kreps i disse områdene. Se beskrivelse av desinfisering i brosjyren om kreps og krepsing.

Varsling
Dersom du finner syk eller død kreps må Mattilsynet varsles umiddelbart på telefon 22 40 00 00. Veterinærinstituttet undersøker slik kreps med tanke på krepsepest. Det er også viktig å varsle om funn av signalkreps.

Informasjon om kreps og krepsepest

Veterinærinstituttets temaside om krepsepest

Veterinærinstituttets temaside om tifotkreps

Les sak hos Mattilsynet

Les tidligere sak om hva fremmede arter koster samfunnet

 

Del artikkel