I prosjektet har Veterinærinstituttet samarbeidet med Høgskulen på Vestlandet, Havforskningsinstituttet, Pharmaq Analytiq AS og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Seks settefiskanlegg fra hele landet har også bidratt med prøvemateriale og opplysninger om drift. Sluttrapporten fra prosjektet er nå levert til Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF).
- I rapporten blir det vist at NK og HSS var vanlige funn i prøver fra laks som ble samlet inn fra settefiskanleggene. NK er en kjent sykdom fra både laks og regnbueørret. I tidlig fase vises dette som mineralholdige utfellinger i nyrets utførselsganger, etter hvert kan det bli større skader på nyrevevet, stress og redusert tilvekst. I alvorlige tilfeller kan fisken også dø av denne sykdommen. HSS rammer kun laks, og gjerne i rent ferskvann før og under smoltifisering. Lidelsen påvises i tidlig fase som blødninger til nyrets utførselsganger. Etter hvert oppstår omfattende blødninger i muskulatur og indre organer og HSS kan gi kronisk dødelighet i tida fram til og rett etter utsett i sjø, sier forsker ved Veterinærinstituttet og prosjektleder Arve Nilsen.
I prosjektet ble det også gjort to kontrollerte forsøk med forhøyet nivå av CO2 i vannet. I det første forsøket ble fire ulike fiskegrupper eksponert for moderat CO2-belastning (16 mg/L) under smoltifisering. Her ble det påvist endret pH og ionebalansen i blodet, men ingen skader i nyrevevet. I det andre forsøket ble forsøksfisken eksponert for høy CO2-belastning (23 mg/L), noe som førte til rask utvikling av NK, og det ble også påvist utvikling av HSS i enkeltfisk. Det forsøkene interessant nok også viste, var at fisk som hadde utviklet NK ble raskt restituert etter overføring til ferskvann eller sjøvann med lave CO2-verdier (2 – 3 mg/L).
NK og HSS er to adskilte sykdomstilstander som også gir ulike fysiologiske endringer i fisken. Teorien om at HSS kan fungere som en forløper for NK, ble ikke støttet, men både i forsøk og i settefiskanleggene forekom disse to sykdommene delvis parallelt, noe som tyder på at de til en viss grad kan utløses av de samme miljøbelastningene. I rapporten beskrives alle funnene i detalj, og det blir gitt anbefalinger for diagnostikk og forebygging.