Kartlegger muligheter for samarbeid i Tanzania

Som partner med NORADs Kunnskapsbank, ønsker Veterinærinstituttet å bidra i prosjekter som NORAD vil etablere i utlandet. En gruppe fra Veterinærinstituttet er denne uken på besøk i Morogoro i Tanzania, bl.a. hos veterinærfakultetet ved Sokoine Universitetet (SUA), for å utforske mulighetene for fremtidig samarbeid.

NORAD (Direktoratet for utviklingssamarbeid) har etablert et program for å støtte landbaserte matsystemer, og Veterinærinstituttet er bedt om å kartlegge mulighetene for fremtidige samarbeid med ulike aktører i flere afrikanske land.

Instituttet har allerede opprettet samarbeidsplaner med ulike institusjoner i Malawi og Etiopia, og nå utforskes mulige fremtidige felles initiativer med mulige samarbeidspartnere i Tanzania.

Veterinærinstituttet og NORAD fokuserer på aspekter knyttet til utvikling av bærekraftige overvåkingssystemer, diagnoseverktøy og smittevern i verdikjedene for melk og kjøtt, for å forbedre dyrehelse og velferd, øke produksjonsutbyttet i disse næringene, sørge for trygg mat og bidra til økt matsikkerhet.

Dette vil også kunne være en unik mulighet for våre forskere i Norge til å lære av afrikanske kolleger om håndtering av sykdomsutbrudd, og dermed styrke vår beredskap for nye helsetrusler.

Vi har lagd en video i forbindelse med besøket til Sokoine Universitetet i Morogoro. Her forteller direktør for forskning og internasjonalisering Carlos das Neves om formålet med besøket til Tanzania og betydningen av et potensielt samarbeid. Vi snakker også med Dr. Coletha Mathew, associate professor ved SUA, som gjennomførte sin doktorgrad ved NMBU i 2017 under medveiledning fra Veterinærinstituttet.

Del artikkel